Startlistan JSM

19.00 av görs JSM i Kumla. Här nedanför är kvällen startlista och live-uppdateringar sker här. Tilläggas bör att Ludvig Lindgren har fått lämna återbud pga fotskadan han ådrog sig i Danmark.

1. Christian Ingesson
2. Viktor Bergström
3. Linus Sundström
4. Anton Göthberg
5. Ricky Kling
6. Robin Törnqvist
7. Tomas H Jonasson
8. Simon Gustafsson
9. Linus Eklöf
10. Kim Nilsson
11. Robin Bergqvist
12. Andreas Messing
13. Ludvig Lindgren
14. Robert Pettersson
15. Billy Forsberg
16. Dennis Andersson
reserver
17. Jonas Messing
18. Kim Almqvist

Dackarna - Smedarna

Igår vann Dackarna med 61-35 över Smedarna. Siffrorna säger det mesta om matchen. Men några gånger under matchen fick man se ett par fina omkörningar och en kämparglöd som rådde i hela laget.
Lukas Dryml hade nog riktigt kul matchen igenom förutom efter sitt första heat då han var väldigt långt bakefter. sedan gick det så bra att vi fick se en del ärevarv med spex.
Andreas Jonsson och Peter Karlsson som åkte halvskadade körde riktigt bra och PK hade även kvällens snabbaste tider.  Resterande Dackeförare gjorde också en väldigt bra match och det var kul att se, trots att Smedarna inte bjöd upp till så mycket motstånd som åtminstone jag trodde att de skulle göra.
Men hur som hellst så ser det bra ut inför kvartsfinalerna och då är Hans Andersen tillbaka som Dackarna körde R/R för ikväll.

Dackarna
Hans Andersen R/R
Peter Karlsson 15
Fredrik Lindgren 15
Lukas Dryml 8
Andreas Jonsson 13
Sebastian Aldén 7
Robin Törnqvist 2
Joachim Engstrand 1

Smedarna
Krzysztof Kasprzak 5
Krzysztof Buczkowski 6
Rory Shlein 5
Robert Miskowiak 2
Wieslaw Jagus 10
Linus Eklöf 0
Morten Risager 7
Robert Henderson 0

Laguppställningen mellan Dackarna - Smedarna

Hans Andersen kör troligtvis inte på tisdag. Enligt hans hemsida ska han förhoppningsvis komma igång på torsdag och läkaren har sagt åt honom att han ska ta en vecka vila. Jag antar att de tänker köra R/R för honom. Peter Karlsson är tillbaka och idag körde han in 11poäng på 5heat när Ostrow besegrade Gdansk. Charlie Gjedde körde också den matchen och tog 5poäng på fem heat, men honom kommer vi inte få se på tisdag. Om inga ändringar sker. Ricky Kling finns inte med i startsjuan, vilket Robin Törnqvist gör som kör med Sebastian Aldén på reserven.
Och som alltid kommer det att bli kul att se Smedarnas Wieslaw Jagus om han är på hugget. Det kan bli en riktigt rolig match på tisdag. Men som det ser ut nu tror jag det blir en seger till Dackarna. Det ska bli roligt att se AJ på hemmabanan igen. Det var ett tag sedan och om han har tur med banan kan det bli extra skoj.

Dackarna
1. Hans Andersen
2. Peter Karlsson
3. Fredrik Lindgren
4. Lukas Dryml
5. Andreas Jonsson
6. Sebastian Aldén
7. Robin Törnqvist
8. Joachim Engtrand

Smedarna
1. Krzysztof Kasprzak
2. Krzysztof Buczkowski
3. Rory Schlein
4. Robert Miskowiak
5. Wieslaw Jagus
6. Linus Eklöf
7. Morten Risager
8. Robert Henderson

Grand Prix Daugavpils

Igår fick vi se Andreas Jonsson göra en comeback i årets GP-serie efter att han varit tvungenatt stå över Målillas GP pga axelskadan. Comebacken resulterade i en semifinalplats, där han tyvärr slutade sist. Men fick med åtta nya poäng från grundserien som förde honom upp till en elfte plats på 53poäng. Han är därmed 10poäng bakom åttaplatsen som Scott Nicholls just nu har. Scott Nicholls tog sig förövrigt till finalen igår kväll och slutade fyra.
Vann gjorde däremot Leigh Adams som tog in några poäng till ledande Nicki Pedersen. Det skiljer nu 21poäng mellan de två och det är 3 deltävlingar kvar. Det krävs med andra ord mycket för att Leigh Adams ska kunna ta guldet ifrån Nicki.  Så länge Nicki kör "som vanligt" och inte drabbas av någon skada så ska det inte vara några problem för honom som för övrgt slutade två igår. Trea slutade Tomasz Gollob som visar fortsatt form efter andra platsen i Målillas GP.
Våran andra svensk i Gp-sammanhang är Antonio Lindbäck som har det fortsatt tungt och fick lämna daugavpils efter sitt första heat med en ny skada. Denna gången sitter skadan i höften, men han kunde dock gå själv. Jag hoppas att han låter sig själv läka ihop och att han nästa år slipper dessa problem han har haft under året så att vi får se han i GP-sammanhang igen om ett par år. Nästa år lär hans plats bli tagen Fredrik Lindgren.
Andreas Jonsson klarade sig utan någon ny skada, vilket känns oerhört skönt. Trots hämmningar av axeln och att han bara kört en tävling på fyra veckor så är åtta poäng och en semifinalplats ett stort steg på vägen till Topp åtta.
Dackarnas käre dansk Hans Andersen hade en tung kväll. Han startade kvällen med att bli utesluten. han följde dock upp dte med en trea och en tvåa. Sedan var det dags igen att hamna i luftstaketet och fick en redig smäll på huvudet som gjorde att han inte kunde fullfölja det resterande heatet. På Hans hemsida står det att han drabbats av en hjärnskakning och att han inte kommer att köra igen försen i Danmark på torsdag. Oerhört trist att höra i en dackes öron. Men det är inte så mycket att gräma sig över. Det är i slutspelet vi behöver honom. För hans egen del så behåller han fortfarande tredjeplatsen i Gp-sammanhanget, men nu är Jason Crump endast  3poäng efter honom.
Nu ser vi fram emot tisdagens elitserieomgång. Startuppställningen från matchen mellan Dackarna - Smedarna kommer frammåt kvällen.

Nostalgi?

Vill ni uppleva lite ny nostalgi från Scandinavian Grand Prix i Målilla? Eller bara värma upp lite inför helgens Grand  Prix i Daugavpils? Då kan ni klicka här för att få se ett bildspel som Barometern(Oskarshamn tidningen) har sammanställt. Skruva upp volymen och gåshuden kommer med all säkerhet.

Nyheter .

Robin Johansson förlamades 20maj tidigare iår på Linköpings motorstadion i en division 2 match. Här nedanför finns några länkar som handlar om hur det går för Robin Johanssons rehabilitering etc.
"Vi grät ofta tillsammans" och "Vi har blivit behandlade som luft" - Aftonbladet.
"Robins Familj stämmer Svemo" och "Det finns alltid hopp kvar" - Ekuriren


AJ kör ikväll mot Piraterna - PK handskadad, utgår.

Uppdaterat: Peter Karlsson utgår pga av en brändskadad hand och ersätts av Charlie Gjedde. Därav plockas även Ricky Kling in på reservplatsen istället för Robin Törnqvist som få ha nummer åtta på ryggen istället för Joachim Ensgtrand. Andreas Jonsson kör som tidigare sagt ikväll. Dackarnas laguppstälkning bli följande:
1.Fredrik Lindgren
2.Lukas Dryml
3.Andreas Jonsson
4.Charlie Gjedde
5.Hans Andersen
6.Sebastian Aldén
7.Ricky Kling
8. Robin Törnqvist

Andreas Jonsson testade som bekant att köra igår på hemmabanan i Målilla. Han saknar styrka i armen, men det gör inte ont längre och därför ställer han upp i kvällens match för Dackarna i Motala, Piraterna. Därav slipper Dackarna köra R/R, som i nuläget hade innebärt en eventuell försämring. Försämringen över att köra R/R beror på att Peter PK Karlsson fick utgå efter sitt första heat igår i England pga en handskada. Om han kör ikväll vet jag inte än så länge. Att PK inte skulle kunna köra ikväll är visserligen lite tråkigt, med tanke på att han kan köra snabbt i Motala. Han har ju banrekordet. Men jag tror fortfarande på en vinst, men ett litet fenomen måste ändras inom Dackarna och det är att de får inte starta matchen så uselt och ta igen på slutet. Oftast räcker det, men mot de bättre lagen t.ex. Bajen och Västervik gäller det att hänga med i början. Så det kan de lika gärna börja med nu, för om några veckor är det dags för de viktigaste matcherna på året.

Inför Piraterna - Dackarna

Nu är jag hemkommen från mitt träningsläger på Bornholm. Det har varit en en tuff men skön träningsvecka och när jag kom hem hade jag mycket att ta igen, med tanke på att jag missade smålandsderbyt i Målilla. Som alla vet blev det en förlust för Dackarna med samma siffror som i Västervik 47-49. Men samma publiksiffror blev det inte utan det blev ännu en gång ett rejäljt publikrekord på G&B arena. 9199 personer är nu det nya publikrekordet.
I morgon är det dags för bortamtach mot i Motala mot Piraterna. Piraterna har under veckan också varit väldigt omdiskuterat med tanke på Bjerre/Kosciecha-incidenten. Bjerre är petad ur morgondagens elitserieomgång och han själv säger att det är slutkört i Piraterna och namn på nya klubbar för dansken har det redan börjat spekuleras om. Kosciecha kör heller inte imorgon, pga av den brytna armen han ådrog sig i tisdags.
Hos Dackarna så petas Ricky Kling och Charlie Gjedde pga deras svaga insats i förra tisdagens omgång. Istället har man anmält Andreas Jonsson som Dackarna troligtvis kör R/R för och istället för Ricky Kling så får Robin Törnqvist köra. Jag hoppas att jag kommer kunna åka upp till Motala imorgon kväll och troligtvis se Dackarna vinna. Men man ska som vanligt inte vara så säker på sin sak. När Piraterna kom till G&B Arena blev det jämt, men då saknade Dackarna Hans Andersen och som de flesta minns så skadade sig Sebastian Aldén redan i sitt första heat och fick utgå ur matchen med ett skadat nyckelben. Om det nu inte sker några hastiga förändringar tror jag att segern sitter ganska säkert till Dackarna. 

Laguppställningarna inför Piraterna - Dackarna

Piraterna:
1. Grzegorz Walasek
2. Damian Balinski
3. Mikael Max
4. Michal Szczepaniak
5. Ryan Sullivan
6. Zbigniew Suchecki
7. Christian Ingesson
8. Tobias Ingesson
 
Dackarna:

1. Fredrik Lindgren
2. Lukas Dryml
3. Andreas Jonsson
4. Peter Karlsson
5. Hans Andersen
6. Sebastian Aldén
7. Robin Törnqvist
8. Joachim Engstrand

Inför Dackarna-Västervik

På tisdag är det dags för ännu ett smålandsderby på G&B arena. Västervik har på pappret det starkaste laget för dan. Dackarna låter både Charlie Gjedde och Lukas Dryml få förtroendet då Andreas Jonsson är skadad. På reserven har Dackarna Sebastian Aldén och Ricky Kling som får möta västerviks Tomasz Chrzanowski och Billy Forsberg.
I stort sett så kommer det bli oerhört tufft för Dackarna att vinna detta utan Andreas Jonsson. Men å andra sidan förlorade Dackarna endast med två poäng på bortamötet mot Västervik. Då saknade Dackarna Hans Andersen.
Så om alla är på hugget på tisdag kommer Dackarna ta hem det. Men om någon floppar ur så blir det oerhört svårt. Men vad jag tror kommer Dackarna ha ett enormt publik-stöd som kommer hjälpa dem.
Jag kommer tyvärr att missa detta heta smålandsderby och vara i stort sett isolerad från speedway i en hel vecka. Då är jag på träningsläger på Bornholm, därav ingen bloggande försen nästa söndag. Så länge kan jag ju pusha för Masarna Avestas hemsida, som är väldigt bra ochh uppdaterad. Hur som hellst så hoppas jag att det blir en fin speedway-kväll på tisdag. Här nedanför kommer tisdagens laguppställningarna för mötet mellan Dackarna och Västervik.

Dackarna
1. Hans Andersen
2. Lukas Dryml
3. Peter Karlsson
4. Charlie Gjedde
5. Fredrik Lindgren
6. Sebastian Aldén
7. Ricky Kling
8. Robin Törnqvist

Västervik
1. Bjarne Pedersen
2. Sebastian Ulamek
3. Chris Harris
4. Niels Kristian Iversen
5. Tomasz Gollob
6. Billy Forsberg
7. Tomasz Chrzanowski
8. Viktor Bergström

Scandinavian Grand Prix Målilla

Allt var upplägt inför en fin speedway-kväll. Men riktigt så blev det inte. Det var något som fattades. Nämligen en svensk på pall eller Hans Andersen som slutade fyra i finalen. Men hans väg dit blev inte glasklar då han passerade Nicki Pedersen i en tight duell precis på mållinjen. Nicki tycker som vanligt när han förlorar att det var ojuste körning av Hans. När Nicki lär sig att hantera ett nederlag, kommer han bli en värdig världsmästare. Man är inte det om man slår till en fotograf, pga av en tight duell som har hänt förr då han har dragit det längsta strået.
I denna semifinal tog det även stopp för svenskarnas hopp Fredrik Lindgren, som hade en tung start på kvällen med arbetade sig uppåt till en semifinal-plats. Där försökte han åka emellan Hans Andersen och Nicki Pedersen, vilket är och låter som en omöjlig uppgift vilket slutade med en resa till luftstaketet för Fredrik och även Nicki. Fredrik blev utesluten och i omstarten skedde den omdiskuterade fighten mellan Hans och Nicki.
Hur som hellst började kvällen med att de glömde bort Scott Nicholls vid förarpresentationen. När Lindgren och PK ropades upp var det en redig stämning. Men om det hade varit tak över arenan hade det lyfts när det var dags att presentera den danska, trogna Dackeföraren Hans Andersen. Applåderna, tutorna och ropen började så tidigt att man inte hörde var speakern sa om Andersen och han fick ryta till rejält när han skulle läsa upp hans namn. Det var storartat. Publik-trycket på de svenska förarna och såväl Andersen var enormt.
Jag tyckte att kvällen bjöd på en del underhållande heat, likaså "följa john"-heat. Att se Gollob köra var hur kul som hellst. När benet åker ut, då går det riktigt snabbt. Han var till och med uppe på sargen. Man slutar aldrig förvånas över honom och är alltid lika rolig att se, förutom när han ger upp.
Men som sagt pricken över i:et fick jag inte se ikväll. Första året stod AJ för det då han kom tvåa. Förra året vann AJ och Hans Andersen kom tvåa. I år satt AJ och kommenterade speedway. Hans hade inte farten ikväll och missade pallplats. Hemmapubliken hoppades på en Dackeförare/Lindbäck på pallen. Eller hellst av allt högst upp på podiet. Det hade gjort kvällen ännu en gång speciell. Men det kan inte klaffa tre år irad. Vi får glädjas åt att Leigh Adams tog in 3poäng på Nicki Pedersen och håller VM-serien vid liv. Sedan är det tufft om tredje-platsen som Hans och Jason tampas om. Vilka som hamnar inom topp 8 är också intressant. Det finns trots allt anledningar till att fortsätta följa GP med lite spänning.
Tack för en underbar kväll.

GP-träning.

Idag var det träning inför morgondagens GP. Av vad jag såg så skulle finalheatet mycket väl se ut såhär: Jason Crump, Nicki Pedersen, Scott Nicholls och Hans Andersen. Men även Lindgren skulle kunna byta sig i finalheatet.
Rune Holta samt Antonio Lindbäck såg ut att ha det kämpigt. Men det blir ju självklart annat då ögonblicket är inne. Dessutom så är banan i stort sett aldrig lik sig själv.
Peter Karlsson, Kaj Laukkanen och Sebastian Aldén tränade inte på banan idag. För Aldéns del, så är det inte så troligt att han får köra och han har ju åkt på G&B förr. PK sa att han kände sig säker på den och det bevisar han på elitseriematcherna, dock är GP endå större. Men banan är sig olik när det körs elitserie-speedway också. Så egentligen har det inte så stor betydelse. 
Iövrigt var det inte så var det inte så intressant. De som kör bäst är de som ligger bäst till i tabellen. Alltså så kan man räkna med toppförarna som alltid. Men visst vore det kul om någon kunde överraska, hellst inte på Hans bekostnad. Men Fredrik som sagt får gärna ta sig till final, just nu är han en toppförare. 

Hampel missar Målillas GP.

Nu är dte officielt att Kaj Laukkanen ersätter Jaroslaw Hampel som bröt armen när han körde för sitt Elit Vetlanda i derbyt mot Dackarna. Trist att två (Hampel&Jonsson)  GP-förare är tvugna att stå över. Men trots allt ser vi fram emot en spännande kväll på lördag i Målilla.

GP-tider .

Idag öppnar campingområdet till lördagens GP i Målilla. Det råder verkligen speedway-hysteri här i Småland, trots att förra årets vinnare inte kommer ses vid starttejpen. Men AJ kommer sitta i kommentator-båset tillsammans med Johan Ejeborg och Erik Stenlund och kommer vara en "extraexpert". Mer om det och nya uppdateringar om AJ:s skada kan du läsa här.
Imorgon är det träning på G&B arena för GP-förarna. Även vi "vanliga" människor kan komma och kolla. Träningen samt festområdet öpnnar kl. 15:00 och det är fri entré. Inte försen kl. 01:00 stängen festområdet.
Tidshemat under GP-dagen ser ut som följande och kan även läsas här:

13:00 - Festområdet öppnar, underhållning, öltält mm. Här krävs det att du har en GP-biljett.
17:00 - Autografskrivning sker vid scenen på festområdet av Nicki Pedersen, Fredrik Lindgren och Antonio Lindbäck.
19:00 - Scandinavian Speedway Grand Prix startar.
01:00 - Festområdet stänger.

Vi ses där.


Kaparna - Dackarna, 44 - 54

Det blev som jag och många andra trodde en seger till Dackarna med 42-54.  Det var skönt att siffrorna inte blev så stora, med tanke på det s.k. snittet. Resultatmässigt så tog "topp 3" vad de skulle. Sebastian Aldén och Christian Hefenbrock imponerade och tog 7 resp. 8poäng.
Kaparna körde endå bra. Dobrucki, Nermark och Hlib tog alla tre över 10 poäng. Men sedan är det tyvärr rätt tunna resultat bland de övriga förarna. Men jag ska inte säga så mycket eftersom jag inte vet så mycket om dem.
Det finns inte så mycket mer att säga om matchen. Den blev som man tänkt sig och ... jaa det var det.
Förarpängen kommer här nedanför:

Kaparna
1. Krystian Klecha 1 (T/T 0 1 0)
2. Kim Jansson 1 (S 0 1 0 0)
3. Rafal Dobrucki 10 (1 3 3 3 -)
4. Piotr Paluch 4 (2 0 0 1 1)
5. Daniel Nermark 13 (3 2 2 3 3)
6.  Michael Benrtsson 1 (1 - - 0 -)
7. Pawel Hlib 11 (S 2 2 2 2 3)
8. Tomas Karlsson 1 (0 1)
Dackarna
1. Fredrik Lindgren 10 (3 2 3 2)
2. Ricky Kling 4 (2 1 1 0)
3. Hans Andersen 9 (3 2 3 1)
4. Sebastian Aldén 7 (0 3 3 1) 
5. Peter Karlsson 9 (S 2 3 2 2)
6. Christian Hefenbrock 8 (2 1 - 3 2)
7. Emil Kramer 5 (3 1 1 - 0)
8. Robin Törnqvist 2 (0 1 1)

Inför Kaparna - Dackarna

Ikväll är det ännu en gång dags för elitserie-speedway. Laguppställningarna inför alla matcher och liveuppdateringar hittar du här. Själv så tror jag på rätt säkra segrar för Västervik, Hammarby och Dackarna. Elit vetlanda bör vinna över Rospiggarna, men det är en så pass viktig match att Rospiggarna höjer sig till skyarna. Ni minns ju hur de överraskade Hammarby. Smedarna och Masarna lär bli en relativt jämn match, men jag tror nog på seger till Masarna.
Ett femtio-tal Dackefans åker till Mariestad för att se Dackarna möta Kaparna. Matchen i sig tror jag inte blir så intressant men hur laget dackarna kör blir intressant att följa. Varken Gjedde eller Dryml kör ikväll. Ricky Kling tar en av deras plats på ordinarie, medan Christian Heffenbrock för hoppa in på reservplatsen som han delar med Emil Kramer. Lite konstigt känns det men endå rätt kul. Jag skulle inte kunna tänka mig annat än att Dackarna vinner ikväll. Klasskillnaden ser man när du läser namn som Fredrik Lindgren, Hans Andersen och Peter Karlsson i dackarnas laguppställning. Man ska inte underskatta motståndet, men jag har svårt att tänka mig att Dackarna förlorar med dessa tre i laget.

Kvällens omgångar:
Kaparna - Dackarna
Elit Vetlanda - Rospiggarna
Hammarby - Indianerna
Smedarna - Masarna Avesta
Västervik - Piraterna

Laguppställning Dackarna - Kaparna

Laguppställningarna är nu klara inför tosdagens elitserie-omgång. Jag tycker att det ska bli oerhört kul att Christian Hefenbrock får prova att köra i Mariestad då Dackarna möter Kaparna. Lite ovanlig laguppställning måste jag medge, men det är alltid lika kul när det sker lite ändringar. Speciellt när vi inte (enligt mig) har hittat det vinnande konceptet. Vissa förare är självskrivna i slutspelet, men just vem den femte, sjätte och sjunde föraren är ganska ovisst. Det finns många laguppställningar att testa med. Laguppställningen mellan Dackarna och Kaparna ser ni i slutet av blogginlägget.
Idag så är grundomgångarna slut i Polens ekstra liga och liga 1.
I den polska Ekstraligan körde Den nyblivna Danska mästaren Hans Andersen körde in 10+1 (2311*3) när hans Wroclaw vann över Tarnow. Fredrik Lindgren körde ihop 10+2 (31*32*1) och Ricky Kling 3 (0300) för Zielona Gora i en match mot Bydgoszcz som lsutade oavgjort.
Lukas Dryml fick se sitt Czestochova förlora mot Rzeszow, men Lukas insat för laget var bra och det slutade med 9+1poäng (1*1232).
Dackarna hade även två förare i Liga 1 som kör för klubben Ostrow, nämligen Peter Karlsson och Charlie Gjedde.
Charlie Gjedde tog 9+2poäng (331*1*1) vilket visar en stabil form och PK som ska köra GP:et i Målilla på lördag gör detsamma som Gjedde och kör stabilt. PK körde ihop maximala poäng 13+2 (2*3332*).
En bra kväll med andra ord ur Dacke ögon.

Dackarna
1. Fredrik Lindgren
2. Ricky Kling
3. Hans Andersen
4. Andreas Jonsson (R/R?)
5. Peter Karlsson
6. Christian Hefenbrock
7.Emil Kramer
8. Robin Törnqvist

Kaparna
1. Rafal Szombierski 
2. Kim Jansson
3. Rafal Dobrucki
4. Piotr Paluch
5. Daniel Nermark
6. Michael Berntsson
7. Pawel Hlib
8. Tomas Karlsson

Danska mästerskapen

Hans Andersen är nu för första gången Dansk Mästare. I finalheatet fanns även Bjarne Pedersen, Nicki Pedersen och Niels Kristian Iversen. Så man kan kort och väl säga att konkurrensen är hård om att vara "bäst" i Danmark.
I finalheatet tog Bjarne Pedersen starten före Nicki Pedersen, men Hans A körde om Nicki i första böj och tog sig sedan även förbi Bjarne Pedersen på andra varvet. Bjarne behöll andra platsen sedan resten av heatet framför trean Nicki Pedersen. Niels Kristian Iversen slutade fyra.
10711 personer kom för att se vem som skulle ta hem DM-titeln. Vilket är en imponerande siffra och det visar att Speedway-sporten verkligen är stor i Danmark och att deras förare är populära. Tre av fyra i finalheatet kör i årets GP och en körde förra året men är på väg tillbaka. Det säger enormt mycket om vilken klass-speedway det bjöds på i Fjeldsted. Inte undra på att Danmark var favoriter till lag-vm guldet. Men som vi alla vet så vann Polen det guldet iår. Och om några år är jag säker på att guldet hamnar i Sverige. Vi har så mycket framtid.
Hur som hellst:
Grattis Hans Andersen!

GP-besked

Igår lämnade Andreas Jonsson officielt besked om att han blir tvungen att avstå Grand Prix på hemmabanan. Jag tycker det är väldigt tråkigt för publiken, men mest för Andreas själv. Men det är bättre att axeln får bli okej på riktigt nu, för på slutet av säsongen behövs han nog i alla ligor han kör i. Det är dock ett frågetecken kring Jaroslaw hampel som bröt armen i tisdagens elitserieomgång och om även han skulle lämna återbud blir Kaj Laukkanen hans ersättare. Ett bra besked är dock att Jason Crump verkligen är inställd på GP:et i Målilla. Det skulle bli oerhört trist om flera skulle lämna återbud till GP:et.
Sedan tidigare så är det klart att Fredrik Lindgren har fått Wild Card och att Jonas Davidsson och Sebastian Aldén är banreserver under tävlingens gång. 
Startlistan till Målillas Grand Prix den 11 augusti är färdig puliceras här nedanför:

1. Matej Zagar Slovenien
2 Jason Crump Australien
3.Tomasz Gollob Polen
4. Fredrik Lindgren Sverige [Wildcard]
5. Leigh Adams Australien
5. Scott Nicholls Storbritannien
7. Bjarne Pedersen Danmark
8. Hans Andersen Danmark
9. Antonio Lindbäck Sverige
10. Rune Holta Polen
11. Jaroslaw Hampel Polen
12. Nicki Pedersen Danmark
13. Peter Karlsson Sverige [ersätter Andreas Jonsson]
14. Wieslaw Jagus Polen
15. Greg Hancock USA
16. Chris Harris Storbritannien 
17. Jonas Davidsson Sverige [Banreserv]
18. Sebastian Aldén Sverige [Banreserv]

Uppdateringar

Lite om gårdagens inlägg om sm-kvalet, som inte framgick i texten. Andreas Jonsson och Antonio Lindbäck är direktkvalificerade till sm-finalen tack vare sin höga status i Sverige. De kör ju i Grand Prix. Att de blir direktkvalificerade tycker jag är bra. Ett SM utan "Sveriges stjärnor" skulle ju vara oerhört trist. Om de drabbas av skador vid Sm-kvalen och inte kunnat ställa upp hade vi missat dessa i finalen. Man vill ju faktiskt se de bästa, vilket AJ och Lindbäck i nuläget inte är. Men i stort sett är de det i Sverige. Tänk er tillbaka några år då Tony Rickardsson var på topp och en SM-final utan sveriges/världens bästa speedway-kung, för att han varit skadad i kvalet. Det hade inte varit ett dugg kul. Så jag tycker vi kan bevara denna tradition om direktkvalificering.
Övriga händelser:
Igår körde Charlie Gjedde för Swindon och tog 6+3poäng (2*,2*,0,2*). Swindon med Leigh Adams i spets vann över Belle Vue Aves med bl.a. Chris Harris med 65-28.
Igår körde även Hans Andersen, Fredrik Lindgren och Ricky Kling en uppskjuten match i den polska ligan. Hans Andersen körde för hemmalaget Wroclaw och tog 10poäng(2,2,3,2,1) när Wroclaw fick se sig besegrat med 44-46. I bortalaget Zielona Gora tog Fredrik Lindgren 8+1poäng (3,3,d,0,2*) och Ricky Kling 3poäng (3,0,0,0,0).

Ha det så bra.


Sm-kval

Ursäkta för de sena uppdateringarna om SM-kvalen som körts i Avesta och Nyköping. Intressant är att bägge Sm-kvalen vanns av två Dackar, Fredrik Lindgren och Peter Karlsson. Bägge körde även ihop maximal pott, 15poäng. Det lovar riktigt bra och jag tror att vi kan få se bägge på pallen när Sm-finalen körs i Kumla 1 September.
Kvalet i Avesta vanns av Fredrik Lindgren följt av Tomas H Jonasson (12+3) vars toppkörning i tisdags i Målilla inte var någon tillfällighet. Trea kom David Ruud, med en bonuspinne mindre är Jonasson. Sebastian Aldén körde även han i det Sm-kvalet, men slutade på en nionde plats och är därmed utslagen. Jag och många andra tror/hoppas att han hittar tillbaka till formen snart, vilket skulle kännas skönt för både han och oss Dackar-supportrar, så vi åtminstone har en riktigt bra reserv.
Sm-kvalet i Nyköping vanns av Peter Karlsson för Jonas Davidsson. Trea blev Stefan Ekberg som kör för Vargarna. Nämnvärt är att Peter Ljung tog den sista platsen till Sm-finalen i detta kval. I Tisdags kunde vi se han vid läktaren i Målilla och då haltade han sig fram och nu kvalar han till sm-finalen. Kul för honom. Även i detta kval hade Dackarna en förare som inte tog sig vidare till Sm-finalen, Ricky Kling (3poäng). Han var långt ifrån att kvala sig vidare.
I stort sett så var resultaten inte så förvånande, men det ser ljust ut för sveriges framtid. Många juniorer har tagit steget upp "bland de äldre", vilket är mycket glädjande. Men PK kör som om han vore ung för evigt.

Vidare från Sm-kvalet i Nyköping
1.Peter Karlsson Dackarna
2.Jonas Davidsson Rospiggarna
3.Stefan Ekberg Vargarna
4.Freddie Eriksson Griparna
5.Magnus Zetterström Indianerna
6.Andreas Bergström Vargarna
7.Peter Ljung Elit Vetlanda
Reserv. Andreas Lekander Griparna

Vidare från SM-kvalet i Avesta
1.Fredrik Lindgren Dackarna
2.Tomas H Jonasson Elit Vetlanda
3.David Ruud Lejonen
4.Simon Gustafsson Team Kumla promotion
5.Niklas Klingberg Örnarna
6.Billy Forsberg Västervik
7.Mikael Max Piraterna
Reserv. Ludvig Lindgren Team Kumla promotion

Dackarna - Elit Vetlanda

Spännande, riktigt bra speedway och publikfest kan jag sammanfatta gårdagens smålandsderby då Dackarna vann över Elit Vetlanda.
Vi kan börja med spänningen och den bra speedway vi fick se. Fram tills pausen ledde Dackarna med 4poäng. Heatet efter pausen stod det lika. I heat 13 fixade Lee Richardson och Tomasz Jedrzejak en ledning till Elit Vetlanda, men i heatet därpå tog Dackarna igen två poängsunderläget genom Hans Andersen och Lukas Dryml. Därmed stod det lika inför nominerngsheaten. Det var först där Dackarna avgjorde matchen genom att Peter Karlsson och Charlie Gjedde tog en femetta i det första nomineringsheatet. Därefter tog Hans Andersen och Fredrik Lindgren en femetta i det andra och sista heatet. Matchen slutade 52-44, samma siffror som Dackarna vann med i Vetlanda och därmed hamnade bonuspinne hos Dackarna. Men segern i Vetlanda var mycket mer betryggande. Matchen i Målilla kunde ha slutat hur som hellst, inget var givet. Siffrorna visar helt enkelt inte hur jämn matchen egentligen var. Slutresultatet kunde ha blivit 49-47.
Dackarna blandades med bra och mindre bra prestationer. Elit Vetlanda tyckte jag gjorde mycket bra ifrån sig och på förhand trodde jag inte att Tomas H Jonasson(11p) skulle vara så lysande som han var igår. Men Elit vetlanda förlorade en av sina förare i det tredje heatet nämligen Jaroslaw Hampel som med en racing incident med Fredrik Lindgren fick avbryta matchen. Hampel har brutit en arm och mer om Hampels skada och även Jason Crump som opererades i måndags kan ni läsa här. 
Som jag skrev så var det blandade resultat från Dackarna. Hans Andersen var fenomenal och blev obesegrad, därmed full pott 15poäng. Fredrik Lindgren var också i en klass för sig ikväll och tog 13poäng.
Peter Karlsson körde som vanligt och därmed också bra. Man vet vad han presterar, vilket är en trygghet. Charlie Gjedde var lite down i början och startade kvällen med två nollor. Sen justerade han lite och det gick bättre. Han höll oss kvar i matchen då han blev ensam Dackeförare vid starttejpen, då Lukas Dryml vurpat. Charlie höjde sig och vann heatet. Vilket jag uppskattade enormt. För där jag stod så var det några människor som applåderade, knöt nävarna som en segergest och kramade om varandra när Dryml vurpade. Osportsligt tycker jag. Jag skakade på huvudet åt dem och fick sedan se Gjedde vinna omstarten och heatet. Dessa människor vände sean ryggen åt mig, när jag precis om de flesta andra applåderade hederligt åt att Gjedde vann heatet. 
Lukas Dryml hade väll ingen höjdar-kväll. Han har svårt att hänga med i starten, men sedan jagar han som en galning. Det resulterar i några poäng, men det hade ju blivit flera om starten hade suttit. Dackarnas reserver, Sebastian Aldén och Ricky Kling, hade en tung kväll då de tog tillsammans 5 poäng. Det räcker inte i eventuell final eller sluspel. Det är som så många år tidigare en svaghet i Dackarna. Men det är rätt långt kvar tills dess och då hoppas vi även att Andreas Jonsson är frisk.
Sedan så kan vi då konstantera att speedway är stort i Småland och Målilla. Det nya publikrekordet i Målilla och i Sverige för en elitseriematch lyder nu 8856personer. Bara siffran säger det mesta. Lagen som kommer är populära och att anläggningen är bra. Hur som hellst var det en kul kväll, men jag känner medlidande för Jaroslaw Hampel. Hoppas att hans arm blir bra så fort som möjligt.

RSS 2.0