Final del 1 av 2

Ikväll möts Elit Vetlanda och Lejonen i den första av de två  finalmatcherna. För mig känns det ju lite avslagen final, men nu är det endå dags. Lejonen ställer upp med ett grymt lag där de två starka reserverna och Nicki Pedersen talar för vinst. Lejonen är helt klart favorittippade med det laget.
Speciellt nu när Elit Vetlanda drabbats av en skada på Lee Richardson som inte kommer att köra någon av finalmatcherna. Ales Dryml tar Richardsons plats, vilket medför att Elit Vetlanda ställer upp med lite starkare reserven - Morten Risager och Robin Törnqvist istället för Aspegren och Mellgren. Men om man jämför med Ulamek och Kling så är fortfarande Lejonen det starkaste laget på reservsidan.

Mycket avgörs ikväll. Elit Vetlanda måste vinna med ganska stor marginal för att ha en chans i Gislaved. För Lejonen är verkligen überstarka i Gislaved och tar igen ett par poäng relativt enkelt. Mycket talar för att Lejonen ska vinna SM-guld och jag tror att de gör det, men först så ska 32 heat köras... minst. 

Elit Vetlanda
1. Rune Holta
2. Ales Dryml
3. Jaroslaw Hampel
4. Peter Ljung
5. Jason Crump
6. Morten Risager
7. Robin Törnqvist
8. Robin Aspegren

Lejonen
1. Nicki Pedersen
2. Piotr Swideriski
3. David Ruud
4. Tomasz Jedrzejak
5. Chris Holder
6. Ricky Kling
7. Sebastian Ulamek
8. Robert Pettersson


Uppdatering

Trots att säsongen i Sverige för Dacke-förarna är över efter den snöpliga final-missen så fortsätter de flesta köra i England och Polen.
Lukas Dryml som inte gjorde bra ifrån sig i hemmamatchen visar att det där med jämnhet inte är hans starka sida då han nu tog så mycket poäng som 9+1 i England! 
Stjärnskottet från semifinalen, Nicolai Klindt, visade att formen håller i sig och körde ihop 11poäng i England! Ludvig Lindgren kör ju även med Klindt i England och för honom blev det 2poäng.
I samma engelska lag finner vi Fredrik Lindgren som håller sin stabila form runt 10poäng-strecket och nu blev det 9+2.
Andreas Jonsson har kört i både England och Polen. I Polen blev det bara fyra poäng för Jonsson på två körda heat. Men han revanscherade sig i England där han körde hem maximala 15poäng på 5heat!

Två Dacke-förare som vi sett under säsongen men inte nu senast i semin, Claus Vissing och Troy Batchelor har bägge kört. Vissing tog 4+1 i England medan Troy körde ihop 3poäng. Troy körde även en match i Polen, där blev det 3+1poäng.

HANS ANDERSEN vann Lonigos Grand Prix!

Äntligen fick Hans Andersen ställa sig högst upp på prispodiet igen. Det var mycket roligt att se och självklart är det kul för Hans efter att inte haft en så lyckad GP-säsong hittills!
Efter grundomgångenhade han samlat ihop 12poäng (3,2,3,2,2) och låg på en andra plats, en poäng efter Jason Crump som ledde. Efter att ha vunnit sitt semifinalheat och även fått med sig Bjarne Pedersen var det dags för final med start från gul bana. I finalen fanns även Leigh Adams och Jason Crump. Crump ledde väldigt länge finalheatet men in i sista sväng hände det något med Crumps cykel som började att förlora kraft och i sista sväng tog sig Hans Andersen förbi som låg tvåa och även Bjarne Pedersen. Crump tappade två placeringar och fyra poäng och även den minimala chansen till att köra hem årets VM-guld. Men självklart väldigt roligt för både Hans och Bjarne Pedersen. Bjarne som bestämt sig för att stå utanför GP:et i framtiden och istället satsa på klubbspeedway. Men självklart så förstår jag Crumps besvikelse. Nicki Pedersen hade en hemsk kväll med en uteslutning och en två krascher. Det är inte varje gång som Nicki har otur och det rubbade också den mentala biten. Det blev bara sex poäng för Nicki, men leder endå VM-serien med 16poäng före just Jason Crump.

Svenskarna gjorde en godkänd insats i Lonigo. Fredrik Lindgren började med att bli utesluten efter att ha blivit klämd mellan Andreas Jonnson och Nicki Pedersen och ansågs vara vållande. Svårt domslut, det hade blivit fel oavsett uteslutning. Men Lindgren kunde inte göra något i vilket fall, för han fick inte plats helt enkelt. Sedan började han plocka poäng 1,2,2 men avslutade med en nolla i sitt sista heat. 5poäng är ju endå godkänt för Lindgren men han tappade ännu mer mark till åttonde platsen och lär nu få hoppas på ett wild card till nästa år.

Andreas Jonsson började kvällen med en tvåa följt utav en nolla. Men sedan började han få till starterna vilket direkt ledde till två raka heatsegrar där han bl a besegrade Jason Crump. AJ avslutade grundomgången dock med en etta men som femma efter grundomgången var AJ var klar för semifinal! I semifinalen fick han välja som trea, valet stod mellan vit och blå, där AJ valde den blåa. Men i semifinalen tog det som många gånger innan stopp för AJ. Han slutade sist efter Hans Andersen, Bjarne Pedersen och Greg Hancock.
9poäng och framförallt två grymma starter gör kvällen till godkänd för AJ. Han har ju egentligen inget att köra för och verkar ha blivit mer avslappnad tack vare det och då är det roligt att se AJ köra!

Detta var den näst sista GP-tävlingen iår. Om två veckor körs den sista i Gelsenkirchen. Där ska Topp 8 presenteras, kampen om bronset ska avgöras och framför allt så får vi se vem som blir den sista föraren i det så kallade Super prix heatet. Där möts vinnarna från Göteborg, Köpenhamn, Cardiff och Gelsenkirchen i ett heat där heatpriset är 200,000$.
Redan klara är Rune Holta, Jason Crump och Tomasz Gollob.

Resultat Grand Prix Lonigo
1. Hans Andersen 21
2. Bjarne Pedersen 17
3. Jason Crump 18
4. Leigh Adams 12

5. Rune Holta 10
6. Greg Hancock 9
7. Tomasz Gollob 9
8. Andreas Jonsson 9

9. Scott Nicholls 8
10. Krzysztof Kasprzak 8
11. Nicki Pedersen 6
12. Niels Kristian Iversen 6
13. Fredrik Lindgren 5
14. Lukas Dryml 4
15. Mattia Carpanese 2
16. Guglielmo Franchetti 0
17. Alessandro Milanese 0(reserv)

JSM-brons för Ludvig Lindgren

Idag var det dags för ännu ett försök att genomföra JSM-finalen i Avesta och äntligen höll regnet sig borta från Arena Avesta!
Ludvig Lindgren fortsätter med sin brons-yra. Först brons i Junior Lag-VM, sedan SM-brons med Dackarna och nu JSM-brons. Efter grundomgången hade Ludde plockat ihop 8poäng och tog den sista platsen till Race Off. Ludde vann heatet och var klar för final tillsammans med Kim Nilsson, Ricky Kling och Simon Gustafsson.
Simon ledde heatet men strax innan målgång smet Kling förbi och kan nu titulera sig som JSM-vinnare. Även Ludde var nära att smita sig förbi Simon, men det gick inte hela vägen och Ludde slutade trea.
Roligt för Ludde med ett brons, Grattis. Ett stort Grattis även till Ricky Kling som avslutar sin junior-tid med JSM-guld och minst ett silver i nästa veckas SM-final!

Dackarnas Christian Isomettä deltog även han i JSM-finalen men kraschade i sitt andra heat och blev tvungen att utgå. I det heatet han hann att köra blev det inga poäng och han slutade därmed på en sjuttonde plats.
Som första reserv fanns Dackarnas Christian Agö och han fick rycka in i fyra stycken heat, varav tre räknades för att han ersatte just Isomettä. På de tre heaten fick han ihop 2poäng och därmed en femtonde plats. Heatet som han körde men som ej räknades tog han en två-poängare.

Skönt att vi har alla individuella olika SM avklarade. Nu är det bara kvar att kora vilka som ska bli svenska mästare. Lejonen eller Elit Vetlanda?

1. Ricky Kling
2. Simon Gustafsson
3. Ludvig Lindgren
4. Kim Nilsson
5. Linus Eklöf
6. Linus Sundström 
7. Billy Forsberg
8. Robin Aspegren
9. Dennis Andersson
10. Andreas Messing
11. Anton Rosén
12. Robert Hendersson
13. Robert Pettersson
14. Anders Mellgren
15. Christian Agö
16. Henrik Karlsson
17. Christian Isomettä

Jonsson visar besvikelsen på Svemo

Andreas Jonsson kommer inte att köra nästa års individuella SM och inte representera Sverige i Lag-VM. bakgrunden ligger i årets Sm-final och som vi alla säkert vet så valde Jonsson att hoppa av den eftersom han ansåg att banan var för farlig att köra på och att han tyckte det var fel att han inte fick delge sin åsikt när det beslutades om att fortsätta SM-tävlingen eller ej. Efter avhoppet blev han bötfälld och fick skarp kritik riktad mot sig.
Nu har alltså AJ tröttnat på Svemo och visar sin besvikelse med att stå över SM och Lag-VM.

Jag tycker att AJ gör rätt. Det är dags att någon äntligen vågar sätta sig emot Svemo och säga vad de tycker. Det är ju inte bara hur SM-finalen behandlades utan det är mycket allmänt om säkerheten också såsom luftstaket som AJ tycker är fel att förare och klubbar ska behöva betala. Det är viktigt att visa när något är fel och inte spela med som om allt vore okej. Hur ska det någonsin då kunna bli bättre? Att AJ är den enda som vågar visa är synd.
SM-finalen i den bemärkelse den har idag skadar inte honom om han står över. Att avstå Lag-VM drabbar heller inte han själv, men däremot så blir ju Sverige försvagade utan Sveriges just nu bästa speedwayförare. Å andra sidan så vann Sverige utan Rickardsson. 
Bra eller dåliga beslut diskuteras ju ganska vilt. De är bra enligt mig. De måste ju verkligen börja inse hur fel Svemos system är när Sveriges just nu enda världsförare inte vill köra i dessa arrangemang. Någon måste ju göra så att Svemo förstår och SM-finalen var droppen för AJ:s tålamod om Svemo.

Hans Andersen är klar för ytterligare 2 år!

Våran trogna dansk Hans Andersen har nu till min glädje skrivit på ett kontrakt som gäller två år. Detta bekräftas på Dackarnas hemsida. Jörgen Kling kommenterar där att skriva kontrakt med Hans har varit prioritering nummer ett inför nästa års lagbygge. Vilket jag förstår, för Dackarna skulle inte vara detsamma utan Hans.
En förare som det går att lita på i alla lägen och det är oerhört roligt att få se honom två år till! Om det däremot är ett kontrakt där han ska köra alla matcher eller ej framgår inte. Men det är bara viktigt att ha honom i laget.

Andreas Jonsson, Fredrik Lindgren och Peter Karlsson har löpande kontrakt och nu skrev alltså Hans på ett. Så redan nu är Fantastic four klara för ytterligare en säsong i Dackarna. Och det känns riktigt bra!
Vilka som fyller ut resten av platserna får vi vänta med till slutet av Oktober eller början av November då Dackarna beräknas ha en Kick Off för fans och samarbetspartner.

Säsongen slutade med brons - men jag är stolt över Dackarna!

Vad ska man säga? Det var en riktigt bra match som vi fick se, men Dackarnas insats, vilja och envishet var så mycket bättre. Jag är så stolt över Dackarna. Säsongens bästa insats där de kämpade från start till mål. Men endå räckte det inte hela vägen. Det som avgjorde var tisdagens match i Målilla - Dackarna var inte helt skärpta och hade stolpe ut.
Men jag är jävligt glad över att de kämpade varje meter igår och inte gav upp trots att 4poäng skulle vara en barnlek för Elit Vetlanda att hämta upp. Dackarna överraskade många enormt genom att hänga på.

Så jag är inte så uppgiven efter förlusten av finalplatsen. Jag tycker bara att det är synd att det skulle avslutas på ett sånt sätt att Andreas Jonsson fick punktering, egentligen redan i första sväng. Men avgörandet skedde som sagt redan i tisdags med all otur som ledde till de inte tillräckliga 4poängsvinsten.

Jämn match med fina omkörningar av Dackeförarna
Jag vet inte om det är lönt att skriva något om matchen, alla bör har hört historien. Och de som inte såg den får nästan skylla sig själva. Men det var jämt hela matchen igenom. Det blev aldrig några direkt stora poängryck. Men heaten var oerhört jämna och Dackarnas förare stod för omkörningarna, annars hade det blivit tråkigt(storförlust och följa john speedway).
Men det känns endå dumt att inte nämna det sextonde heatet. Jason Crump och Jaroslaw Hampel är först ut och Elit Vetlanda har länge 5-1-läge. Men Hans Andersen lyckas ta sig förbi Hampel i ingången på sista varvet. Andreas Jonsson var fortfarande med men det kändes aldrig riktigt nära. Men så händer. AJ får till en grym sista sväng och får med sig riktigt hög fart och kör förbi Hampel på yttern precis innan målflagg! Jag kan ju säga att då låg jag på marken och skrek samtidigt som frågan "Hur gick det till!?!" snurrade i mitt huvud. Och för första gången under hela matchen började jag hoppas på ett mirakel i det kommande skiljeheatet där samma förare återigen blev valda att få chansen att avgöra. Det såg ut som precis som i det 16heatet, men AJ hann inte köra ett varv innan punkteringen som han egentligen fick i starten gjorde så att det var över. Hans Andersen kunde omöjligt ta ifatt på Hampel även om han hade tagit sig förbi Crump. Målet var att vinna ett andra raka SM-guld men så blev det inte, säsongen slutade här och med en bronsmedalj.

Klindt - nytt framtidsnamn?
Det finns många orsaker till att det inte gick längre men det mesta låg i att Dackarna saknade den där turen som Elit Vetlanda hade och kunde dra nytta av. Det gjorde dem väl och är förtjänta av en finalplats, det kan ingen ta ifrån dem. Ska man vinna något så gäller det att ha turen på sin sida och självklart ett bra lag, för det har de.
Dackarna också, men inte turen. Fast å andra sidan så ska vi dacke-fans vara glada över vårat nya stjärnskott som räddade Dackarna genom att göra sina två bästa prestationer i Sverige någonsin och när det väl gäller dessutom! Jag hoppas att de börjar förhandla med Nicolai Klindt om ett kontrakt, för i honom finns det kapacitet. Det var första gången  han körde i Vetlanda och han var i en klass för sig i reservheaten och matchar riktigt bra i hans övriga heat också. Utan Klindt, hade inte matchbilden varit såhär. Han överraskade och visade oss hur jäkla bra han kan vara och för honom gäller det att jobba på jämnheten för han har ganska okej starter och fightar riktigt bra! Hoppas att han vill stanna i Dackarna för han kan bli ett guldkorn med sitt gynnsamma snitt nästa säsong!

Landsmankollegan Hans Andersen som gav Klindt tips om vart han skulle köra gjorde också en riktigt bra match och gav verkligen inte upp. Det är sällan Hans gör en dålig match. Han är alltid viktig i laget och det visade han igår när han fightar till sig de där viktiga poängen och hjälper fram andra förare. En enorm profil för laget som jag hoppas att vi får se nästa år i Dackarna även att inget kontrakt ännu är skrivet.

Peter Karlsson och Fredrik Lindgren, bägge klara för nästa år, blandade och gav. PK var stundtals helt suverän och bara flög iväg medan han i nästa heat var solklart sist. Det blev bättre mot slutet när han kommit underfunn med hur han skulle anpassa cykeln till banan. PK gjorde bra ifrån sig helt enkelt. Fredrik Lindgren som har haft det tungt fick inte en lyckad kväll men endå godkänd. Det är inte lätt att höja sig i detta motstånd så poängen han tog var ju ändock viktiga.
Lillebror Ludvig Lindgren hade det lika tungt som i tisdags och mäktade inte med hans uppdrag på reservplats. Det är inte så lätt alla gånger, men enpoängaren i det sista reservheatet hade jag ju självklart hoppats på att han skulle ta. Men det var ju inte där det avgjorde.

Någon som knappt kom iväg var Grzegorz Zengota som gick omkull i sitt första heat och tog sig av någon anledning inte av banan när Hans Andersen var i ledning? Jag förstår fortfarande inte. Sedan fick han bara en chans till. Han var inte hopplöst efter utan kör snabbt men inte tillräckligt.

Stackars Andreas Jonsson
Men huvudnamnet för matchen igår var Andreas Jonsson som var matchräddare ett par gånger om, men fick endå sluta kvällen med punktering. Jag tycker mycket synd om Andreas. Något som aldrig tidigare hänt händer just då i avslutningen av matchen. Jag förstår också frustrationen när han ställde sig i ett spår som Lee Richardson tidigare stått i och helt plötsligt inte får stå där för han står för snett. Dåligt skött av domaren. Men AJ fick efter det misslyckade heatet riktig fart i sig. Men ingen kan ta ifrån AJ att han körde jäkligt bra. Så mycket som han kämpat nu på slutet av säsongen var längesedan jag såg AJ göra.

Men nu är säsongen i vilket fall slut...
Det kändes inte som ett "Guld-år" och det har egentligen inte riktigt stämt fullt ut. Känslan har inte funnits där helt enkelt. I år blir det istället Lejonen eller Elit Vetlanda som får höja SM-bucklan. Och att Dackarna inte är istället för ett av de två grymma lagen känns inte som en besvikelse utan jag personligen är ganska nöjd och ser fram emot en ny säsong. Vi slutade med hedern i behåll och höll dackeflaggan högt - det är jag nöjd med.

Resultat

Elit Vetlanda 50
1. Rune Holta 9
2. Lee Richardson  9
3. Jaroslaw Hampel 12
4. Peter Ljung  2
5. Jason Crump 14
6. Robin Aspegren 4
7. Anders Mellgren -
8. Robin Bergkvist  0

Dackarna 46
1. Hans Andersen 10
2. Grzegorz Zengota 0
3. Fredrik Lindgren 6
4. Peter Karlsson 9
5. Andreas Jonsson 10
6. Ludvig Lindgren 2
7. Nicolai Klindt 9
8. Christian Isomettä -
Publik: 5 411

Totalt:96-96
De bägge semifinalmatcherna slutade 96-96 och därför kördes ett skiljdeheat som avgjorde vilket lag som skulle gå vidare till final. Jaroslaw Hampel vann det före Jason Crump och alltså är Elit Vetlanda vidare till SM-final.

Skiljeheat:
Jaroslaw Hampel 3
Jason Crump  2
Hans Andersen  1
Andreas Jonsson S

Final
30/9 Elit Vetlanda - Lejonen
1/10 Lejonen - Elit Vetlanda

Inför Semifinal Elit Vetlanda - DACKARNA

Ikväll avgörs det om Dackarna får möjligheten att vinna ett andra raka SM-guld eller om det slutar med ett brons? 50-46 är ställningen och Dackarna har ett "grepp" med 4 poäng, vilket är ingenting egentligen. Så det är helt öppet, men mycket talar för Elit vetlanda och jag tror att de flesta är säkra på det, bland annat motorcykelgubbarna bakom mig på läktaren som redan diskuterade avfärd till Gislaved nästa vecka.
Dackarna kan överraska och jag vill så gärna, så enormt mycket att de ska överraska och ta sig vidare till final. Men då måste de bemästra Vetlandas oval, vilket har hänt någon gång. Men det är dags igen och framförallt dags att börja få lite stolpe in och medvind.

Elit Vetlanda
1. Rune Holta
2. Lee Richardsson
3. Jaroslaw Hampel
4. Peter Ljung
5. Jason Crump
6. Robin Aspegren
7. Anders Mellgren
8. Robin Bergkist

Dackarna
1. Hans Andersen
2. Grzegorz Zengota
3. Fredrik Lindgren
4. Peter Karlsson
5. Andreas Jonsson
6. Ludvig Lindgren
7. Nicolai Klindt
8. Christian Isomettä

Dacke-vinst trots otur

Dackarna drabbades av den vanliga oturen när det väl gäller, trots det så vann de med 4poäng. I två-tre heat blev dackarnas förare omkörda vid sista kurvan innan målflagg. Några 5-1-lägen och poängövertag stoppades.
Andreas Jonsson var "för" snabb iväg enligt domaren i det sista heatet och det är väll typiskt, att heatet ska stoppas när han äntligen får en bra start! Ingen tror att han kan stanna så såfort han vinner en start blir det "ojämn start".
Oturen låg också i valet av Lukas Dryml istället för Grzegorz Zengota. Dryml tog endast en poäng och hängde inte med alls. Så det var såklart en stor besvikelse att han inte skulle lyckas på hemmabanan. I kvällens returmatch får vi inte se honom, men det var bestämt sedan tidigare. Zengota går in i hans ställe.

Dackarna började gårdagens match strålande med två 5-1:or men Elit Vetlanda kontrade med en 1-5:a. Dackarna fortsatte trots allt att dra ifrån med lite poängövertag här och där. Men det roliga var slut när Vetlanda fick börja toppa och kunde toppa sig ifatt och var efter ett misslyckat reservheat, då Nicolai Klindt missade starten men kunde åtminstone köra upp sig till andraplats, som ställningen var lika, 33-33.
Dackarna började ta igen lite poäng Vetlanda toppat ifatt. Först ut fick vi se en 4-2 där Andreas Jonsson vann heatet överlägset. Det såg länge ut att bli 5-1 då Nicolai Klindt körde som aldrig förr, men på sista varvet klarade han inte att hålla Jaroslaw Hampel bakom sig och Klindt grämde sig rätt rejält över det efter målgång. Men endå, mycket starkt kört! 
Sedan fick vi se en snygg 5-1 av Hans Andersen och Peter Karlsson, följt av ett oavgjort heat.

Ställningen inför nomineringsheaten var 45-39 och den utökades lite i det femtonde. richardson tiog dock starten och hade Fredrik Lindgren och hans Andersen bakom sig. Det höll på att sluta illa, då Hans hade mycket mer fart i maskinerna är Lindgren och försökte komma förbi, men Lindgren var ivägen. Det var inte försen de var nära att haka i varandra med ett varv kvar som Hans Andersen kom förbi och åkte lätt ifatt Richardson och tog sig förbi.
Åtta poängs skillnad var det inför sista heatet och jag hoppades verkligen att de skulle hålla den differensen. Och så hände det, Andreas Jonsson fick en lysande start som jag berättade om i början. Och omstarten kan ni ju gissa er till hur det gick, 1-5 till Elit Vetlanda. Dackarnas ledning krympte och första delen av semifinalen slutade 50-46.
 
Det var mycket blandade insatser. Drymls finsats var som sagt inget bra alls. Ludvig Lindgren gjorde ett bra första reservheat men hängde inte med alls i det andra, vilket var en lite synd, en poäng till hade varit bra. Det såg väldigt tungt ut för honom, men jag hoppas att det går lite lättare ikväll.
För Nicolai Klindt var det tvärtom helt och hållet - han gjorde en helt suverän insats och den bästa någonsin av hans tid i Dackarna. Han hade en grym fart i sina grejer och gjorde bara ett misstag under kvällen i reservheatet. Men annars så var han väldigt nära att slå Jaroslaw Hampel och det är en prestation i sig. Innan har man tyckt att han varit okej, men igår såg man vilken kapacitet han sitter inne med. Det ska bli kul att följa och jag hoppas han har en framtid i Dackarna.
Fredrik Lindgren hade inte den farten som Klindt hade. Men endå så blev det 6+4 poäng för honom, trots att man oftast såg han som tredje man i heaten(2,1,1,1,1). Viktiga enpoängare men man skulle verkligen vilja se honom gå ut och vinna några heat. Igår var det inte den kvällen, han saknar helt enkelt fart. Vilket Hans Andersen fick erfara när Lindgren bara stannade upp honom. Men endå en Okej insats av Lindgren.
Hans Andersen gjorde bra ifrån sig med undantag från hans första heat och det finns mer i honom. Jag tror att han vill ta fram det ikväll och att han kommer göra det. Köra lika bra som när han kvalade i Vetlanda till GP:et, förutom finalheatet.
Peter Karlsson känns ungefär likadant som Hans. PK körde bra igår, mycket bra i vissa heat. Och han kan likaså bli farlig ikväll, han kan ju hantera ovalen i Vetlanda.
Andreas Jonsson blandade överlägsna heat med heat där inte hängde med alls. Mycket hänger som vanligt på hans starter och det gör mig lite orolig inför kvällens match, för i Vetlanda hänger mycket på starten.

Man kan ju säga att Dackarna var det bättre laget igår och hade vunnit med fler poäng om inte toppingsystemet hade funnits, för annars så är jag ganska övertygad om vinsten hade blivit större trots oturen.


Dackarna
1. Fredrik Lindgren 6+4
2. Peter Karlsson 9 +1
3. Hans Andersen 11+1
4. Lukas Dryml 1
5. Andreas Jonsson 10
6. Ludvig Lindgren 2+1
7. Nicolai Klindt 11
8. Christian Isomettä 0

Elit Vetlanda
1. Rune Holta 7
2. Karol Zabik 0
3. Jaroslaw Hampel 10
4. Lee Richardson 13
5. Jason Crump 11
6. Robin Törnqvist 1
7. Anders Mellgren -
8. Robin Aspegren 4
Publik: 5384

Piraterna - Lejonen 48-48

Inför Semifinalen DACKARNA - Elit Vetlanda

Ikväll gäller det. Det är en oerhört viktig match för Dackarna som måste gå deras väg om inte säsongen ska ta slut sent på onsdagkvällen. Det gäller att de skaffar sig ett grepp om semifinalen redan ikväll, för att vända underläge i Vetlanda skulle bli extremt svårt och en oerhört hög prestation. Så minst 10 poäng vinst åt Dackarna hoppas jag att vi får se ikväll. Det gäller att ge allt och hoppas att alla inte startar som Andreas Jonsson brukar göra. Sulle dock bli underbart positivt överraskad om AJ hänger med i starterna ikväll. Det behöver han för att kunna vinna heat. Och om man kollar i den föregående veckans resultat verkar de ha blivit lite bättre då AJ tagit mycket poäng. Han stod för två jämna matcher där han tog 12 och 13poäng innan han gjorde en superb insats med 18(!) poäng i England. Därefter blev det återigen en jämn match i Polen och 10+1poäng. Hoppas att han verkligen får till det som i den sista Englandsmatchen för AJ kommer bli väldigt viktig i kampen med Jason Crump ikväll.

Startkanonen Grzegorz Zengota har fått stiga åt sidan och återigen får vi se Lukas Dryml på G&B:s oval! Det ska bli roligt att få se Dryml igen och jag hoppas att han kan avgöra med sin laganda och viljan om att aldrig ge upp! Lite oroande är dock att han inte kört mycket alls på sistone och har det fortsatt tungt i GP:et. Hans första match på länge var igår och det blev fem poäng. Men att inte ha så starkt facit har ju inte hindrat honom tidigare från att köra bra i Målilla och bärga 5-1:or med Hans Andersen.
Hans Andersen har däremot kört en hel del: fyra matcher i England och en i Polen. Han har presterat jämna och bra resultat. Men hade ett litet poängtapp i den första Englandsmatchen med 7+1poäng. Men sedan tog han igen det med 10+1 poäng. han följde upp med en kanoninsats i Polen med 13poäng och fortsatte så i England med 16poäng och tog 12+1 i gårdagens englandsmatch.

Fredrik Lindgren har även varit igång med  två matcher i England och en i Polen. I England tog han 8+1 följt av en riktigt bra körning med 14 poäng. I Polen blev det 11+1poäng. Det är bra och framförallt jämna resultat! Lindgren form har varit lite ostabil men håller han sig på 10poäng och över, som han gjort den senaste veckan är det bra. Jag hoppas att han och PK kan köra ihop några fina heat med poängövertag till Dackarna. PK har kört en gång sedan kvartsfinalen och det var tävlingen Karlstad Open. PK hade efter grundomgången 14poäng och var poängbäst tillsammans med Antonio Lindbäck. Men i finalheatet slutade han som trea bakom Rune Holta och Antonio Lindbäck. Tävlingen i sig s'ger inte så mycket men jag tror det var viktigt för att ha kört lite i veckan.

Reserverna har bland annat kört Junior Lag-VM och två matcher vardera i England. Ludde har inte haft det så lyckosamt. I första Englandsmatchen tog han 0poäng och i den andra 1+1. Men 5poäng och Brons i Junior Lag-VM väger upp det lite. Men jag tror att han kommer köra bra ikväll tillsammans med Nicolai Klindt som har haft en lite bättre vecka. I England plockade han 7 och 3+1 poäng. I Junior lag-vm bidrog han med 12poäng och var stort delaktig till silvret som Danmark vann. Jag tror att våra reserver kan plocka några poäng ikväll och på så sätt avlasta lite press på Topp 5. Det låter ju rätt bra i alla fall.  

Som skrivet - ikväll gäller det. Mycket står på spel och ingen får vika ned sig. Topparna måste visa extra hög klass ikväll då Elit Vetlanda har, precis som Dackarna, en grym topp 5. Reserverna måste få poängövertag i sina reservheat.
Allt hänger på dagsformen, eller två-dagars-formen och jag hoppas ju att det är Dackarna som har den! 

Kom igen nu Dackarna!!!

Junior Lag-VM brons till Sverige!

Lag-VM för Juniorer slutade med en tredje plats för de svenska killarna Kim Nilsson, Ludvig Lindgren, Simon Gustafsson, Ricky Kling och Billy Forsberg. Kim Nilsson blev poängbäst i det svenska bronslaget med 9 poäng.
Dackarnas Ludvig Lindgren bidrog fem poäng till bronset.
Förutom Ludde så fanns det ytterligare två Dacke-förare. Troy Batchelor körde in 6poäng till sitt Australien som slutade fyra. Bättre gick det för Nicolai Klindt som körde ihop 12poäng och fick ta emot en silvermedalj med Danmark.

Det var en jämn final. Det skiljde bara 2poäng mellan guldmedaljörerna, Polen, och trean Sverige. Men det var en bra insats av juniorerna och det finns en framtid inom svensk speedway. Förutom de som var med nu finns det ytterligare duktiga juniorer i Sverige. Och det ska vi vara glada över. Så grattis killar!

1. Polen 40
1. Michal Mitko 7
2. Artur Mroczka 9
3. Grzegorz Zengota 8
4. Maciej Janowski 11
5. Daniel Pytel 5

2. Danmark 39
1. Nicolai Klindt 12
2. Patrick Hougaard 16
3. Peter Kildemand 1
4. Rene Bach 6
5. Morten Risager 4

3. Sverige 38
1. Kim Nilsson 9
2. Ludvig Lindgren 5
3. Simon Gustafsson 8
4. Ricky Kling 8
5. Billy Forsberg 8

4. Australien 32
1. Troy Batchelor 6
2. Robert Ksiezak 2
3. Chris Holder 16
4. Tyron Proctor 7
5. Kozza Smith 1

Laguppställningar Semifinal Dackarna - Elit Vetlanda

Dackarna
1. Fredrik Lindgren
2. Peter Karlsson
3. Hans Andersen
4. Lukas Dryml
5. Andreas Jonsson
6. Ludvig Lindgren
7. Nicolai Klindt
8. Christian Isomettä

Elit Vetlanda
1. Rune Holta
2. Peter Ljung
3. Jaroslaw Hampel
4. Lee Richardsson
5. Jason Crump
6. Anders Mellgren
7. Robin Aspegren
8. Robin Bergqvist


Semifinal nästa!

Dackarna fick det tuffare än förra veckan mot Rospiggarna men Dackarna är helt enkelt det bättre laget. Dackarna vann med 44-52 och är sedan tidigare klara för semifinal. I semifinalen står Elit Vetlanda för motståndet och det kommer bli en riktigt tuff semifinal de bägge lagen emellan.
För att det ska gå Dackarnas väg så kan man enkelt säga att alla måste höja sig ett snäpp från gårdagens match. PK gjorde en av sina bättre matcher, men han bör inte ha en nolla i sitt protokoll. Andreas Jonsson MÅSTE börja hänga med i starterna! Det är ju onödigt att förlora heatet redan där och mot ett så bra lag som Vetlanda får man inte det.
Sedan så gäller det att ha rätt finfertoppskänsla när det gäller uttagningen av den femte ordinarie föraren. Ska Grzegorz Zengota få fortsätta eller ska Lukas Dryml få åter förtroendet?
Sedan är det bara att hoppas på att Klindt och Lindgren*2 har bra kvällar. Hans Andersen vet man ungefär vad han presterar så man känner sig inte lika orolig.

Men igår räckte det för seger. Det var en ganska jämn match men Dackarna hade det där lilla poängövertaget vilket brukar resultera i vinst. Dackarna fortsatte efter paus att dra ifrån men Rospiggarna kom igen. Matchen var helt avgjorde i den femtonde heatet genom PK och AJ som tog en 1-5:a. Slutresultatet spikades efter ett oavgjort sistaheat, 44-52.

Det finns inte så mycket kommentarer kring matchen. Tankarna låg redan innan på semifinalen som väntas. Och det kommer bli jämt och en härlig semifinalomgång, förhoppningsvis.


Rospiggarna 44
1. Greg Hancock 18+1
2. Charlie Gjedde 4+1
3. Janusz Kolodziej 2
4. Chris Slabon 9
5. Adam Shields R/R
6. Travis McGowan 7+1 
7. Andreas Messing 4
8. Jens Oskarsson -

Dackarna 52
1. Hans Andersen 12
2. Grzegorz Zengota 3+1
3. Fredrik Lindgren 11+1
4. Peter Karlsson 9+2
5. Andreas Jonsson 9+1
6. Nicolai Klindt 5+2
7. Ludvig Lindgren 3
8. -
Publik: 1617

Lejonen - Indianerna 58-38
Elit Vetlanda - Piraterna 57-39

Semifinal
23/9
Dackarna - Elit Vetlanda
Piraterna - Lejonen

24/9
Elit Vetlanda - Dackarna
Lejonen - Piraterna


Inför Rospiggarna - Dackarna

Förra veckan vann Dackarna med 63-33 och är med de siffrorna "klara" för semifinal. Det är ganska omöjligt för Rospiggarna att ta igen Dackarnas stora försprång. Rospiggarna är visserligen förstärkta men det räcker inte mot Dackarna när de mönstrar samma lag som förra veckan. Men det kommer bli en betydlig tuffare match än den i Målilla. Vilket är bra för Dackarna inför semifinalen mot antingen Elit Vetlanda eller Piraterna. Dessutom så är Rospiggen Greg Hancock i ruskigt bra form. Kört strålande i alla ligamatcher och vann lördagens Grand Prix i Bydgoszsc. Så det blir något för Dackarnas topp att bita i för de har en bra bit till den form Greg befinner sig i.

Hans Andersen verkar vara på gång mot en bra formtopp efter en bra GP-tävling och 16+1poäng gårdagens match i England. Andreas Jonsson gjorde ett okej GP och tog sig till semifinal, vilket även Hans gjorde. Men innan dess körde Jonsson två matcher i England och körde fullt när han tog 15poäng och i den andra matchen blev det 16poäng. Så han är bra Jonsson, bara att han inte får till det i GP:et.
Fredrik Lindgren får heller inte till det i GP-serien men på en annan nivå än AJ:s. Det blev inga poäng för Lindgren i lördags men igår tog han 13+1 i England. Så han kör ju bra, men hänger helt enkelt inte med i GP:et just nu.
Peter Karlsson som hade chans att ta sig till nästa års GP-serie lyckades inte i kvalet och tog endast 4poäng. PK har inte kört mer än den tävlingen sedan kvartsfinalen förra tisdagen. Så vi får se hur det går ikväll, om han fått fart på den så kallade ryssmotorn.
Den som får förtroendet som den sista ordinarieföraren blev som förra veckan unga Grzegorz Zengota. Zengota har inte kört en enda match sedan förra tisdagen. Men enligt mig var det endå rätt att låta honom köra, speciellt nu när Dryml inte visat så bra resultat den senaste veckan. Vi behöver dessutom en så pass startsnabb förare som Zengota.
Dackarnas reserver har däremot kört en match, som påminner lite om Dackarnas matcher - De kör i samma lag i Wolverhampton och har även nummer 6 och 7 där i England. Precis som här så blandar Nicolai Klindt bra med dåliga resultat och nu gick det inte så bra med 1+1poäng, men det kan ju lika gärna vända ikväll. Ludvig Lindgren tog 5poäng vilket är ett godkänt resultat, framför allt med en heatseger.

Så vi får se hur det ser ut efter ikväll. Några positiva besked om bl a PK skulle var roligt. Men det viktigaste är att de förblir skadefria och sjuka fram till nästa tisdag. Men det är samtidigt viktigt att vinna ikväll. Det är inte bra att komma till semifinal och ha förlorat den senaste matchen. Det är viktigt att komma i bra form mentalt också när semifinalen drar igång. Elit Vetlanda eller Piraterna är inte några lätta lag att tampas med.

Men nu ser vi fram emot kvällens match och jag kan säga såhär: Det är tur att den inte körs i Målilla. Det bara regnar och regnar och regnar...

Tung GP-helg

Det blev ingen lyckad "GP-helg" kan man säga.
Fredrik Lindgren hade det tyngst när han behövde flytet mest. 0poäng och två tappade placeringar var det sista han behövde. Han har nu fyra poäng upp till den åttonde platsen med två GP-tävlingar kvar och det är Scott Nicholls och Rune Holta som han måste ta sig förbi. Ingen lätt uppgift, speciellt nu när allt verkar gå fel. Men vi får hoppas att han klarar sig och hittar formtoppen snart!
Andreas Jonsson tog sig till semifinal som sjunde man med 8poäng. Det är inget dåligt resultat men jag tror att både han och vi hade räknat med ett bättre. Men det är inget lätt läge han har eftersom han i tabellen ligger i ett ingemansland.
Hans Andersen tog sig också vidare till semifinal men som fjärde man med 10poäng.Han gjorde en bra tävling bara att de som var med i kampen om tredje platsen gjorde en mycket bättre. Greg Hancock vann och Tomasz Gollob kom tvåa. Han tog bara in två poäng på Leigh Adams och kan då nästan glömma en medalj i årets GP.
Lukas Dryml presterade som han brukar göra i GP-sammanhangen, dvs inte så bra. 3poäng blev ialla fall.

I kvalet till nästa års GP fanns till slut endast två svenskar med på plats efter att Daniel Nermark skadat sig. Och för dessa bägge gick det inget vidare. Peter Karlsson tog bara 4poäng och slutade på en trettonde plats. Trots att jag hade hoppats så gick det inte för PK igår kväll.
Peter Ljung tog en poäng innan han i ett heat blev utesluten och fullföljde inte tävlingen.
Så det var helt enkelt tungt. Men det fanns ju tre förare som kunde glädjas. Kenneth Bjerre, Grzegorz Walasek och Sebastian Ulamek var de som kvalificerade sig till nästa års Grand Prix. Så grattis till dem!

En tung GP-helg men vi får hoppas på ett fint slutspel istället!  

Laguppställningar Kvartsfinal 2 Rospiggarna - Dackarna

Rospiggarna
1. Greg Hancock
2. Charlie Gjedde
3. Janusz Kolodziej
4. Lubos Tomicek
5. Adam Shields
6. Travis McGowan
7. Andreas Messing
8. Ej registrerad

Dackarna
1. Hans Andersen
2. Grzegorz Zengota
3. Fredrik Lindgren
4. Peter Karlsson
5. Andreas Jonsson
6. Nicolai Klindt
7. Ludvig Lindgren
8. Christian Isomettä

Inför Söndagens GP-kval i Zielona Gora

På söndag avgörs det I Zielona Gora vilka som kvalar sig in till nästa års Grand Prix. Det kommer finnas tre deltagare från Sverige på plats Peter Ljung, Daniel Nermark och Dackarnas Peter Karlsson som jag självklart håller lite extra mycket på. PK är den som enligt har störst chans att kvala sig till GP och vore det inte fantastiskt om han gjorde det?
PK körde riktigt bra i tisdags med sin nya "ryssmotor" - ett uttryck som för tankarna tillbaka till förra året då han hade en grym fart på grejerna. Fast då med en annan "ryssmotor". Så vi får hoppas på att denna ge likadana effekter!

Men motståndet är inte enkelt. Ljung vet man aldrig vart man har på gott och ont. Grzegorz Walasek kör på hemmaplan och hemmabana. Niels Kristian Iversen är lite favorittippad, med all rätt, och  har en enormt stor chans att hålla sig kvar i GP-serien. Det går egentligen inte räkna bort någon. Det finns många förare som kan överraska när vi minst anar det.

Det skulle vara roligt att ha ytterligare en svensk i GP:et. Jag ser ju hellst PK i GP:et av dessa tre förare. Men hellst av allt så hade jag ju velat se Jonas Davidsson. Han var kvalificerad till denhär finalen men kraschade som ni vet och är inte återställd för att kunna delta på söndag. Men så är det med speedway.
Vi får hoppas på det bästa; dvs att PK och ryssmotorn är i storform!

Startlista
1. Ryan Sullivan
2. Mads Korneliussen (Ersätter Jonas Davidsson)
3. Adrian Miedzinski
4. Matej Ferjan
5. Matej Zagar
6. Charlie Gjedde
7. Peter Ljung
8. Sebastian Ulamek
9. Jesper B Monberg
10. Niels-Kristian Iversen
11. Peter Karlsson
12. Kenneth Bjerre
13. Lee Richardson
14. Tomasz Jedrzejak
15. Daniel Nermark
16. Grzegorz Walasek
Reserver:
17. Jurica Pavlic
18. Ales Dryml

Inför Bydgoszcz Grand Prix

Det börjar även dra ihop sig i GP-serien som består av ebdast ytterligare tre deltävlingar, men lördagens Grand Prix i Polska Bydgoszcz inräknat. Alla jagar poäng och vill säkerligen hitta formen och lyckas i Bydgoszcz.
Fredrik Lindgren vill och måste lyckas ihelgen. Han är en av de som kämpar om den sista placeringen till nästa års GP och just nu den är dte Lindgren som innehar den platsen. Men han är bara 2poäng före Rune Holta och 7poäng före Scott Nicholls. Bakom där finns förare som har kapacitet att ta sig upp, men med tur.
Och eftersom Lindgren har 12poäng upp till sjuan, Andreas Jonsson, krävs att han börjar ha marginalerna med sig och plockar 3-poängare och tar sig till semifinal för att befästa plats 8.
Jonsson är väll i ett så kallat mellanskikt och har egentligen ingen chans att ta medalj iår. Det är 31poäng upp till tredje platsen och bara upp till den sjätte platsen har han 18poäng. Så i stort behov av poäng är han inte så länge han håller sin sjunde plats. Men det är endå viktigt att hitta GP-formen som varit avvikande unde året och kunna avsluta säsongen på ett godkänt sätt iaf. Så en finalplats skulle vara bra för AJ.
Hans Andersen har häng på den tredje plats han jagar och har 11poäng upp, men då måste han visa toppklass och Gollob/Hancock måste tappa poäng. Helt omöjligt är det inte om han kör som han gjorde i Målilla, men inte som han gjorde i Lettland. Då hamnar han på en femte plats som bäst för Leigh Adams jagar också medalj och är två poäng bakom Andersen. 
Lukas Dryml är nog i det mest hopplösaste läget. Han ligger på en femtonde plats med 32poäng och är tillsammans med Krzysztof Kasprzak "avhängda" från resten. Men vi får hoppas att han börjar bjuda på några heat som är lika spektakulära som de han gör i Målilla.

Så inför helgen håller jag och hoppas lite extra på Fredrik Lindgren och Hans Andersen. Men det blir ju tufft. Nicki är i samma grymma form. Hancock verkar ha riktigt bra fart i maskinerna, likaså Leigh Adams och Jason Crump. Gollob ska man aldrig räkna bort i Polen. Ni vet, det är de vanliga. 
Hoppas endå på en spännande GP-helg! För det körs ju även ett GP-kval på söndagen! 

Såhär ser det ut i tabellen

Startlista Grand Prix Bydgoszcz, Polen
1. Hans Andersen
2. Wieslav Jagus
3. Niels Kristian Iversen
4. Scott Nicholls
5. Jason Crump
6. Chris Harris
7. Fredrik Lindgren
8. Lukas Dryml
9. Krzysztof Kasprzak
10. Nicki Pedersen
11. Leigh Adams
12. Greg Hancock
13. Tomasz Gollob
14. Andreas Jonsson
15. Bjarne Pedersen
16. Rune Holta
Banreserver
17. Krzysztof Buckowski
18. Meciej Janowski

Dackarna lekte med Rospiggarna

Dackarna hade greppet innan matchen och det var inget snack om saken. Dackarna var helt överlägsna och Rospiggarna, förutom suveräne Greg Hancock, hade inget att sätta emot.
Att delta med ett såpass sargat lag som Rospiggarna hade är inte lätt. Självklart är det väldigt tråkigt att det händer när de väl kommit till slutspel och ska åka ut på ett sånt sorgligt sätt.  Men vi får hoppas att de kommer med ett bättre lag till returmötet nästa vecka och får avsluta med ett bra lag.

Det blev knappt någon match igår så avslaget var det. Dackarna tog kommandot och radade upp 5-1:or och 4-2:or fram till det nionde heatet. Då tog Rospiggarna två raka 2-4:or tack vare Greg Hancock. Men som ni förstår så kom de aldrig nära endå. Ställningen var då inför paus 41-19.

Dackarna drygade ut ledningen i det andra reservheatet som slutade precis som i det första med 5-1 till Dackarna. Att Dackarna vinner med 10-2 i reservheaten säger en del om matchen, för det är ju inte direkt normalt.

I heat 12 fick vi se ett av kvällens höjdarheat. Andreas Jonsson fick en dålig start och låg och jagade Janusz Kolodziej och Charlie Gjedde och gjorde en riktigt grym sväng och drog förbi de bägge. Zengota var också med och kämpade och var sånär på att knipa andra platsen men fick nöja sig med en tredje plats. 4-2 till Dackarna.
Heat 13 blev ett oavgjort heat då Greg Hancock vann överlägset före Hans Andersen och Peter Karlsson.

Sedan var det dags för kvällens höjdarheat och återigen var det Andreas Jonsson som stod för spänningen. AJ fick, som vanligt, en ganska dålig start och var extra långt efter, efter att Charlie Gjedde åkt ut med AJ på en lång resa. Medan Fredrik Lindgren var i ohotad ledning. AJ jagade och jagade och var till slut jämsides med Gjedde och Koldziej. Men AJ släppte efter lite men kom snabbt tillbaka och hittade en mycket liten lucka mellan de bägge Rospigg-förarna och la sig mellan dem. De åkte tre förrare på linje under ett varv! Ingen såg ut tat verka ge sig och när som hellst kunde någon av dem åkt ut i planket. Kolodziej gav efter och ungefär samtidigt gjorde även Gjedde det och AJ åkte segrande ur striden!
Ett jobbigt då man satt och trodde att det skulle smälla vilken sekund som hellst. Som tur var slapp vi det.

Inför nomineringsheaten ledde Dackarna 58-26. Dackarna valde att matcha Nicolai Klindt och Grzegorz Zengota i det 15:e heatet och Rospiggarna Janusz Kolodziej och Travis McGowan. Kolodziej vann heatet och Klindt körde snyggt upp sig till en andra plats. Rospiggarna fullbordade deras tredje poängövertag med att McGowan slutade trea.
Kvällens sista heat stod mellan Greg Hancock, Charlie Gjedde, Hans Andersen och Andreas Jonsson. Greg var svårstoppad ikväll och vann detta heat före Andreas Jonsson och Andersen. Och slutresultatet blev 63-33.

Hur man ska tolka denna överlägsna vinst är svårt med tanke på Rospiggarnas B-lag, undantag Greg Hancock som var den enda jag tyckte levde upp till förväntningarna. Men visst, Dackarna körde bra. Andreas Jonsson imponerade mest. Han kör ruskigt fort och kämpar något otroligt så tänk om han kunde starta bra också!
Trots att våra reserver inte hade hårt motstånd så gjorde de bra ifrån sig. Ludde vann de bägge reservheaten och tog en enpoängare. Detta även att han i heat 9 flög som en vante och gjorde några volter efter att ha träffat cykeln med sidan längs målrakan.
Klindt tog tvåan i det första reservheatet och gjorde även bra körningar i femte heatet där det blev 5-1 tillsammans med PK och det första nomineringsheatet. Christian Isomettä fick även han köra ett heat ikväll och det var i det andra reservheatet då han tog andra platsen bakom Ludde. Mycket bra gjort.
Topp 5 gjorde ett bra jobb. Hans Andersen och Grzegorz Zengota mäktade med att ta 5-1 i deras tre heat som de körde tillsammans. Andersen kan bättre än igår. Han såg riktigt vass ut efter sitt första heat men körde sedan mer avslappnat. Zengota gjorde en bra insats. Jag tror att hans chanser att få fortsätta köra är goda för han är duktig nu och har potential att bli riktigt bra i framtiden.
Peter Karlsson såg ut att ha mer fart i grejerna än vanligt och verkar vara i bra form, vilket bådar gott inför GP-kvalet nu på söndag i Polen!  Fredrik Lindgren gnistrade till lite ikväll och det är som vanligt att han kör riktigt bra men saknar farten.

Men som sagt, det är svårt att tolka formen efter detta möte. Det blir lättare efter helgen då det är GP för AJ, Andersen, Lindgren och även Dryml. Samtidigt som det är GP-kval som Peter Karlsson kommer att köra.
Hur som hellst så var det en bra insats igår kväll och som bäddade helt och hållet för en semifinalplats.

Dackarna 63
1. Fredrik Lindgren 9
2. Peter Karlsson 8+1
3. Hans Andersen 11+2
4. Grzegorz Zengota 8+2
5. Andreas Jonsson 12+1
6. Ludvig Lindgren 7
7. Nicolai Klindt 6+2
8. Christian Isomettä 2+1 

Rospiggarna 33
1. Greg Hancock 17
2. Charlie Gjedde 4
3. Janusz Kolodziej 7
4. Travis McGowan 3
5. Adam Shields R/R -
6. Jens Oskarsson 1
7. David Hillborg 1
8. -
Publik: 3176

Indianerna - Lejonen 47-48
Piraterna - Elit Vetlanda 49-47


Dackarna möter ett sargat Rospiggarna

Slutspelet drar igång om knappt två timmar. Och pga av skola så har jag verkligen inte haft tid att göra något vettigt "Inför"-snack. Men läget som det är just nu så kommer Dackarna till start utan vidare förändringar kan tyckas. Men valet av att köra med Zengota istället för hemmastarka Dryml kan vara lite känsligt. Men vi får hoppas att det var rätt beslut som togs och att Zengota tar mer än 1poäng som han gjorde förra veckan i Polen. 
Iövrigt ser läget bra ut trots att Andreas Jonsson ikväll kör med reservcykeln. Men han är i fin form(14+3 i Polen) och borde klara det bra hur som hellst tycker jag.
Hans Andersen och Fredrik Lindgren är resultatmässigt sätt i fortsatt bra form och förmodligen även PK utan att ha kört något sen förra tisdagen. Hans tog 14poäng i England och 7+2 i Polen. Lindgren tog 12 resp 13poäng i England och 14+1 i Polen.
Topp fyra ser med andra ord laddade ut. Reserverna har kört okej under veckan. Klindt tog 4poäng och 7+1 i England. Ludvig tog 3+2 i England medan det inte blev någon poäng alls i Polen. Han deltog även i det avbrutna JSM:et och hann köra ett heat och tog där en poäng.

Formen inom laget pekar på vinst och samtidigt så talar det enormt för Dackarna att Rospiggarna har blivit rejält försvagade pga av skador och sjukdomar. De har bara sex förare till start ikväll, varav tre är förare som är ordinarie i truppen. Lite tråkigt att det skulle bli såhär och men jag hoppas iaf att Dackarna inte underskattar motståndet och riktar in sig på en vinst i en hård match. Men nu är det faktiskt slutspel och då är det bara vinst som gäller oavsett lag och det är de nog vana vid.
Jag tror att Dackarna vinner men som vanligt sker det avgörande rycket i andra hälften av matchen. Men nu får vi hålla tummarna på att regnet håller sig borta för det har regnat i stort sett hela dagen och natten och ännu en skur skulle bli svår att hantera.
Så, nu ska jag bege mig mot G&B Arena och kvällens kvartsfinal mellan Dackarna och Rospiggarna.


Dackarna
1. Fredrik Lindgren
2. Peter Karlsson
3. Hans Andersen
4. Grzegorz Zengota
5. Andreas Jonsson
6. Ludvig Lindgren
7. Nicolai Klindt
8. Christian Isomettä

Rospiggarna
1. Greg Hancock
2. Charlie Gjedde
3. Janusz Kolodziej
4. Travis McGowan
5. Adam Shields R/R
6. Jens Oskarsson
7. David Hillborg

Startlista JSM-finalen

Ikväll klockan 19.00 görs det ännu ett försök i Avesta att få igenom och utse vinnaren i Junior-SM. Så vi får önska Ludvig Lindgren och Christian Isomettä lycka till!

Startlista
1. Thomas H Jonasson, Elit Vetlanda
2. Robert Hendersson, Team Bikab
3. Anton Rosén, Team Dalakraft
4. Robin Aspgren, Elit Vetlanda
5. Ricky Kling, Gnistorna
6. Simon Gustafsson, Indianerna
7. Christian Isomettä, Dackarna
8. Linus Sundström, Piraterna
9. Ludvig Lindgren, Örnarna
10. Robert Pettersson, Lejonen
11. Linus Eklöf, Team Bikab
12. Kim Nilsson, Hammarby
13. Andreas Messing, Rospiggarna
14. Dennis Andersson, Masarna
15. Anders Mellgren, Valsarna
16. Billy Forsberg, Västervik
Rerserver:
17. Henrik Karlsson, Smederna
18. Christian Agö, Dackarna

Laguppställningar Kvartsfinal: Dackarna - Rospiggarna

Dackarna
1. Fredrik Lindgren
2. Peter Karlsson
3. Hans Andersen
4. Grzegorz Zengota
5. Andreas Jonsson
6. Ludvig Lindgren
7. Nicolai Klindt
8. Christian isomettä

Rospiggarna
1. Greg Hancock
2. Charlie Gjedde
3. Janusz Kolodziej
4. Chris Slabon
5. Adam Shields
6. Lubos Tomicek
7. Andreas Messing
8. -

Dackarna vann grundomgångens sista match!

Dackarna kom till Avesta, för att möta ett fullt Masarna som kämpade för att hålla sig kvar i elitserien, med ett rejält försvagat lag men lyckades vinna med 43-52. Det innebär att Dackarna slutade tvåa i grundserien och får i kvartsfinalen möta Rospiggarna som slutade på en femte plats. Men Dackarnas vinst till Masarnas förlust, som därmed får köra nästa speedwaysäsong i Allsvenskan. Tråkigt, enligt mitt tycke eftersom man tar för givet att Masarna ska vara med i elitserien. Men jag lever väll fortfarande kvar i världen då Masarna var storlag. Men vi får hoppas att vi får snart se ett Mas-lag på elitseriebanorna igen.

Men igår gjorde Dackarna en rent ut sagt en lysande borta-match. Det kom sent besked om att Hans Andersen inte kom till start, för att få Dackarna ville "lufta" Klingberg/Zengota. Men samtidigt fick vi även reda på att Troy Batchelor inte kom till start för att han missat planet till Sverige, vilket betyder att han inte får ett svenskt snitt utan vilket ingångssnitt han får nästa åt beror på hur det går i England. Istället fick därför både Klingberg och Zengota chansen att köra i Avesta.
För Niklas Klingberg gick det inte så bra för men Grzegorz Zengota imponerade rejält på mig och tog 9poäng och var mycket delaktig i denna lagseger.
Imponerade gjorde även Peter Karlsson, som plockade 13p och gjorde en av sina bästa matcher på länge. Likaså för Fredrik Lindgren som verkar ha kommit igång i Sverige nu. Även Ludvig Lindgren imponerade via reservplats och plockade 7poäng vilket ska ses som ett riktigt bra resultat.
Även Christian Isomettä får godkänt iochmed sin 2poängare han tog i det första reservheatet och sedan enpoängare i det andra!
Den som man hade hoppats på mer av var ju Andreas Jonsson som hade riktigt mycket problem med maskinerna igår kväll och då blir det bara 7poäng. Men vi vet ju att AJ är i annars ruggig form så, så mycket att oroa sig för tycker jag inte att det finns.

Det var en helt enkelt bra laginsats som bäddade för segern. Masarna bjöd på motstånd men kanske inte i den bemärkelse som jag hade trott, speciellt med tanke på de sena ändringarna i Dackarnas laguppställning. Men det stämde helt enkelt inte för dem. Dackarna började matchen bäst men Masarna tog igen och hade ledningen i ett heat innan Dackarna i det sjunde heatet återtog den och utökade den sakta med säkert under matchens gång.

Nu riktar vi oss in på slutspelet som börjar med kvartsfinal redan nästa tisdag den 9/9 på G&B Arena mot Rospiggarna och returmötet kör veckan därpå den 16/9 i Hallstavik. Dackarna har stora möjligheter att ta sig vidare till semifinal där isåfall vinnaren av Elit Vetlanda och Piraterna står för motståndet.
Jag tror och hoppas på semifinal. De flesta förarna verkar vara i fin form och kör stabilt och då är Dackarna svårstoppade. Men man ska aldrig säga aldrig och nu har jag gjort det för mycket. Så istället ser jag fram emot tisdag för ett spännande möte mellan Dackarna och Rospiggarna på G&B Arena.

Masarna Avesta 43
1. Kenneth Bjerre 2
2. Dave Watt 5
3. Emil Sajfutdinov 9
4. Sebastian Aldén 8
5. Leigh Adams 10
6. Pawel Miesiac 5
7. Pontus Aspgren 2
8. Dennis Andersson 2

Dackarna 52
1. Niklas Klingberg 2
2. Grzegorz Zengota 9
3. Fredrik Lindgren 11
4. Peter Karlsson 13
5. Andreas Jonsson 7
6. Ludvig Lindgren 7
7. Christian Isomettä 3
8. Christian Agö -
Publik: 1782

Övriga matcher:
Västervik - Piraterna 45-51
Smedarna - Hammarby 49-47
Lejonen - Rospiggarna 58-38
Elit Vetlanda - Indianerna 60-36

Kvartsfinaler:
Dackarna - Rospiggarna
Indianerna - Lejonen
Piraterna - Elit Vetlanda

Inför Masarna Avesta - Dackarna

Nu är det dags för Grundseriens sista omgång och sedan kan vi få reda på vilka som blir Dackarnas motstånd i kvartsfinalerna.
Men först så ska vi rikta in oss på en tuff match i Avesta. Dackarna är ett av de få lagen som får möta Masarna när de har fullt lag, både Leigh Adams och Emil Sajfutdinov.
Dackarna har gjort en del ändringar från det lag som annars varit det ordinarie. Troy Batchelor kommer att köra istället för Lukas Dryml som inte får till det på bortaplan. Så vi får se om Troy med sina snabba starter lyckas bättre.
Detta har medfört att Klindt inte får plats och därmed så flyttas Christian Isomettä upp på Klindts reservplats och ny nummer åtta blir Christian Agö. Men Topp 4 och Ludvig Lindgren är kvar på sina platser.

Dackarnas förare har under senaste veckan visat blandade resultat. Vissa är fortfarande stabila och andra har haft det tungt. Hans Andersen som inte fick till det i GP:et  har bara kört en match i Polen och då blev det 6+2. Vilket är lite oroande, men vi alla vet att Hans är säkert snart pågång igen.
Jonsson som gjorde en bra insats i GP:et har även han kört en match Polen men tog lite fler poäng 9+1. Det får vi säga är ett godkänt, bra resultat. Men Peter Karlsson fick bara ihop 4poäng i hans enda match som också kördes i Polen.
Det är många som bara kört i Polen och likaså gäller det för Ludvig Lindgren som plockade 3+1, vilket man får se som godkänt.
De som har kört lite mer är Fredrik Lindgren och Troy Batchlor. Fredrik tog i England 8 poäng och på sina två matcher i Polen tog han 9+1 och 4poäng. Det får räknas som stabilt och godkänt. 
Troy har kört två matcher i England och två i Polen. I England plockade han 7poäng i bägge matcherna, vilket är bra. I Polen blev resultatet 7+1 och 0. Jag vet inte hur man ska tolka att han nollade i Polen, för han fick bara köra ett heat. Så om han inte fick chansen mer eller om det hände något vet jag inte.

Läget inför kvällens match ser lite ovisst ut och svagare än det känts på de senaste matcherna. Men om Dackarna händer med till paus och hellst leder så kan det bli vinst. Men annars blir det oerhört kämpigt för att vinna.


RSS 2.0