SM-finalen närmar sig

Nu är det bara ett par dagar kvar tills finalen mellan Dackarna och Västervik ska avgöras. Här nedanför ser ni vilka som kommer representera vardera lag och man ser att det verkligen kommer att bli jämnt. Lite skrämmande är att Västervik har Chris Harris på reserven. Med tanke på hans vanliga standard kan det bli tufft för Dackarna i reservheaten. Men det som jämnar ut det hela är att Dackarna är enormt starka på 1-5 och Aldén är inte dålig. Vi får hålla tummarna för att han fortsätter med sina lyckade kvällar.
Samtidigt känns det skönt att det är någon som vill "nita" Gollob, Peter Karlsson. Och det finns fler som kan göra det, men svårt är det. Då Gollob är i en fantastisk form. Vi får se hur det blir. Mer inför matchen kommer.

Dackarna
1. Hans Andersen
2. Peter Karlsson
3. Fredrik Lindgren

4. Lukas Dryml

5. Andreas Jonsson

6. Sebastian Aldén

7. Robin Törnqvist

8. Joachim Engstrand


Västervik

1. Bjarne Pedersen

2. Sebastian Ulamek

3. Tomasz Chrzanowski

4. Niels Kristian Iversen

5. Tomasz Gollob

6. Billy Forsberg

7. Chris Harris

8. Viktor Bergström


Update

Som det stått klart ett tag har farmaravtalet mellan Dackarna och Valsarna brytits. Idag meddelades vilka som blir den na farmrklubben till Dackarna och det är Örnarna från Mariestad som har ett lag i både Allsvenskan och division 1. Avtalet sträcker sig över nästa år, 2008.

Igår blev klart att det blir Västervik och Dackarna i finalen nästa tisdag och onsdag. Västervik slog därmed ut Elit Vetlanda med 16poäng. Eftersom Västervik placerade sig på en bättre plats i grundserien fick de möjligheten att välja hur vart finalmatchen ska börja och avsluta. De valde att börja borta på tisdagen, så det slutgiltiga avgörandet kommer köras i Västervik nästa onsdag. Det kommer bli riktigt bra speedway och en publikfest med dem som kommer. Västerviks lagledare trodde på 10 000 per match. För det första är jag tveksam om det ens får plats med så mycket folk i Västervik och trots att vädret på dagen är skapligt så blir det ju väldigt kallt på kvällarna.
Men å andra sidan; så är det en historisk sm-final för Dackarna.

Dackarna i SM-final!

Igår kväll vann Dackarna stort och enkelt över Hammarby med 57-39. Det betyder att vi nästa tisdag och onsdag får åka på final-speedway. Mot vilket lag det blir är ännu oklart.  Men det lutar åt att Dackarna får möta Västervik som igår vann över Elit Vetlanda med 16poäng. Senare ikväll vet vi säkert vilket av de två det blir.
Gårdagens match i Målilla trodde jag skulle jämnare. Men Hammarby var aldrig i närheten av Dackarna. Andreas Jonsson var nära att köra fullt, men i sista heatet gled han iväg med cykeln mot sargen. Han kom som tur var upp på egen hand utan att heatet behövdes stoppas. Smällen var inte så allvarlig, men det tog på axeln. Nästa vecka ska allt vara som "normalt" igen. Peter Karlsson körde som vanligt väldigt bra och det är viktigt att han är iform till finalen. Den heta "ryssmotorn" verkar ju också funka väldigt bra.
Hans Andersen och Fredrik Lindgren har fått fart i sig igen. Vilket känns oerhört skönt. Självklart blir man ju lite extra glad när de två plus Andreas Jonsson slog Nicki Pedersen några gånger, för då vet man att de är på G.
Lukas Drymls poängskörd,4, visar inte riktigt hur bra han trots allt körde. Han kämpade och körde om och poängen han tog var viktiga i just de lägena. Sedan har vi ju då våra reserver. Robin Törnqvist gjorde precis det han skulle och fick chansen tillsammans med Joachim Engstrand i det första nomineringsheatet. Där vann Robin, men Joachim slutade dessvärre sist.  Sebastian Aldén var precis som den senaste tiden verkligen på framfart. Han körde jättebra och visade upp mycket bra lag-åkning. Att hans form står sig är verkligen viktigt nästa vecka.
I Hammarby stämde inte så mycket. Till och med Nicki Pedersen hade det svårt med Dackarnas förare och den gropiga banan. Scott Nicholls och Jesper B Jensen som nyss kommit tillbaka från skada tog endast en poäng vardera. Den enda som jag anser körde bra, förutom Nicki, var Adam Shields på reserven.
Men nu är det dags att ladda till finalen. Oavsett motstånd är målet Guld. Men det kommer inte bli enkelt att ta guldet. Det ska till en perfekt kväll och självklart lite tur. 50% chans. Nu är det allt eller inget.

Dackarna
Hans Andersen 11 
Peter Karlsson 8 
Fredrik Lindgren 9 
Lukas Dryml 4 
Andreas Jonsson 12
Sebastian Aldén 10 
Robin Törnqvist  5 
Joakim Engstrand 0

Hammarby
Tomasz Gapinski 7
Jesper B Jensen 1 
Nicki Pedersen 11 
Martin Smolinski 3 
Scott Nicholls 1
Adam Shields 11
Kim Nilsson 0
Tommie Lundgren 1

Ändring i Hammarbys laguppställning

Ikväll utgår Freddie Eriksson från Hammarbyslaguppställning. Enligt Patrik Olsson försöker de hitta någon som kan få stopp på Sebastian Aldén. Vem ersättaren är är ännu oklart. Men hur det går och vem det blir får vi se ikväll. 

Ett litet kliv närmare final för Dackarna

Dackarna vann uppe i Stockholm på Gubbängen med tio poäng, 43-53 över Hammarby. Jag måste medge att det gick  över förväntan. En vinst vågade jag hoppas på men inte med tio poäng. Samtidigt som Fredrik Lindgren är långt under sin normal-nivå och Hans Andresen känns också lite tunn med 7poäng. Därför är det väldigt kul att vi vinner med så pass många poäng. Men vi får ju inte glömma att de andra i laget körde fenomenalt bra. Sebastian Aldén insats var långt över godkänt. PK och Jonsson är verkligen i en bra form och det är kul att de kämpar. Lukas Dryml tog viktiga poäng, men jag tror bestämt att det blir flera ikväll då han verkligen tyckerom att köra hemma. Robin Törnqvist körde två heat och gjorde det bra och tog den viktiga en-poängarna och var nära på tvåan.
I Hammarby var många under isen och småskadade, det får vi inte glömma. Och ikväll kan det sluta hur som hellst - vi får verkligen inte ta ut segern i förskott. Ikväll gäller det och jag hoppas och vill verkligen att vi tar oss till en final. För i så fall får jag se min första sm-final med Dackarna och det skulle jag verkligen vilja göra nästa vecka.
Laguppställningarna till kvällens andra del av semifinalerna är desamma:

Dackarna
1. Fredrik Lindgren
2. Lukas Dryml
3. Hans Andersen
4. Peter Karlsson
5. Andreas Jonsson
6. Robin Törnqvist
7. Sebastian Aldén
8. Joachim Engstrand

Hammarby
1. Scott Nicholls
2. Tomasz Gapinski
3. Jesper B Jensen
4. Martin Smolinski
5. Nicki Pedersen
6. Freddie Eriksson
7. Kim Nilsson
8. Tommie Lundgren

Tisdagens laguppställning

Laguppställningarna till tisdagens semifinal på Gubbängen  mellan Hammarby och Dackarna ser ut som följer:

Hammarby
1. Scott Nicholls
2. Tomasz Gapinski
3. Jesper B Jensen
4. Martin Smolinski
5. Nicki Pedersen
6. Freddie Eriksson
7. Kim Nilsson
8. Tommie Lundgren

Dackarna
1.Fredrik Lindgren
2.Lukas Dryml
3.Hans Andersen
4.Peter Karlsson
5.Andreas Jonsson
6.Robin Törnqvist
7.Sebastian Aldén
8.Joakim Engstrand

Nicki Pedersen Världsmästare 2007

Igår klarade Nicki Pedersen av bedriften att bli världsmästare med en återstående Grand Prix tävling. Han är mycket värd den titeln. Trots att jag personligen har lite emot honom så kan jag inte låta bli att bli imponerad av honom. Han har varit outstanding hela året och det är inte bara i Grand Prix han har varit det utan i ligorna/serierna också. Det är då man verkligen är värd en världsmästartitel.
Gårdagens Grand Prix i Solvenien, Krsko såg ut att bli en rolig kväll för AJ, men i de två sista heaten stämde det inte alls för han och missade därav en semifinalplats. Men jag måste erkänna att han har riktigt bra fart på grejerna i början av tävlingen. Han tig undre kvällen 6poäng sammanlagt och tappade poäng jämfört med de andra som kämpar om den sista åttondeplatsen. Scott Nicholls och Rune Holta tog sig till final och slutade tvåa respektive trea efter Nicki Pedersen. Chris Harris och Wieslaw Jagus körde bättre än AJ ikväll, de kom till semin. Nu har Andreas Jonsson 13poäng upp till åttondeplatsen som Scott Nicholls just nu har. Det känns kört för hans del att nå åttondeplatsen, men chansen är stor att han trots det får ett wild card till nästa år. Antonio Lindbäck har däremot ingen chans alls att köra nästa års VM-serie och ikväll hade han ingen fart alls och det blev återigen en riktigt tung kväll för honom. Även Hans Andersen hade det tungt och det var verkligen inte bra för honom, eftersom han är med och kämpar om brons-medaljen i VM som nu är rätt långt bort för honom. Han tog endast tre poäng och ligger nu femma med 11ppäng upp till Jason Crump. Tomasz Gollob har även blandat sig i brons-fighten och har störra chans är Hans att ta den. Lite orolig är jag över han då man här kan läsa att han egentligen vill ta en paus men endå vill han avsluta sitt körande i ligorna på ett bra sätt. Vi får hoppas att försöker ge allt nu i semin, det är nu vi verkligen behöver honom.
Nu återstår bara en Grand Prix-tävling i Gelsenkirchen och där kan man ju räkna med att alla vill vinna. Det kommer bli tufft som vanligt. Vem vill inte ha ett perfekt avslut på säsongen?

Semifinal för Dackarna väntar.

Ursäkta att jag har arit dålig på att uppdatera på den senaste tiden, men det har verkligen inte blivit någon tid över.
I torsdags blev Dackarna klara för semifinal mot Bajen som kommer att köras på Gubbängen på tisdag och på G&B Arena på onsdag.
Matchen mellan Dackarna och Piraterna blev inte en spännande match. Dackarna hade dock lite svårt de första heaten, men sedan körde de över Piraterna totalt. Och det bjöds på många fina heat med omkörningar. Lukas Dryml var helt makalös ikväll. Han var alltid sist iväg från starten men han körde upp sig och hittade luckor som inte fanns och så körde han om ett par gånger precis på mållinjen. Oerhört kul att se. Lika ostoppbar var Peter Karlsson. Han tog visserligen en etta i sitt första heat, men sedan blev det heatsegrar resten av kvällen, vilket lovar gott inför semin. Likaså Sebastian Aldén körde bra ikväll och att ha han på reserven känns just nu väldigt tryggt. Andreas Jonsson gjorde en riktigt fräck omkörning av Mikael Max och han gjorde en bra tävling. Han har farten. Hans Andersen har inte den vanliga farten men han tar ju poängen som behövs och vi får hoppas att farten kommer tillbaka till Bajen-matcherna för då behövs den. Fredrik Lindgren hade en tung kväll poängmässigt, men han kämpade. Joachim Engstrand tog inga poäng på sin reservplats, men han var bra iväg från start.
På tisdag kommer det bli en betydligt tuffare uppgift. Bajen är verkligen svåra att ta, det märkte vi i grundomgångarna. Alla måste vara oerhört taggade om vi ska nå en final. Vilket jag hoppas jättemycket på.

Dackarna
Hans Andersen 9
Peter Karlsson 13
Fredrik Lindgren 5
Lukas Dryml 11 
Andreas Jonsson 10
Sebastian Aldén 9
Joakim Engstrand 0 
Kim Ingmarsson -

Piraterna
 
Grzegorz Walasek 4
Damian Balinski 4
Mikael Max 8
Michal Szczepaniak 1
Ryan Sullivan 13
Christian Ingesson - 
Zbigniew Suchecki 7
Tobias Ingesson 2

Dackarna - Piraterna Del 2

Det blev ingen kvartsfinal mellan Dackarna och Piraterna i tisdags. Den fick ställas in pga regn. Vilket var ett mycket korrekt beslut. Men nackdelarna blev väldigt tydliga över att istället köra på ikväll(torsdag). Dackarnas farmarlag, Valsarna, har allsvensk final ikväll mot Lejonen som ska avgöra vilket lag som går upp i elitserien till nästa säsong. Problemet är att de blir av med deras viktigaste förare Sebastian Aldén som farmas in från Dackarna.
Sedan tidigare var deras Henning Bager skadad och nu blir de även av med Aldén. Väldigt tråkigt läge för dem och uselt att svemo lägger ut reservdagar på en sådan viktig dag för Allsvenskan.
Men tilläggas bör att både förarna och ledningen i Dackarna och Piraternas förare hade velat köra på onsdagskvällen istället för ikväll, men det sa Piraternas lagledare nej för. Och detta trots att de hade fått klartecken av svemo att köra. Dåligt av Staaf tycker jag och många andra. 
Det så länge väldigt problematsiktut för Dackarna att få ihop ett bra lag tills i kväll, vilket kanske var meningen med Staaf:s nej. Det var nära att både Hans Andersen och Andreas Jonsson var tvugna att lämna återbud till kvällens match pga träningen inför GP:et i Slovenien som körs på fredag. Men nu har det fixat sig med flyg åt de båda och vi får därför se dem ikväll på G&B Arena. Vilket kanske inte var riktigt som Staaf tänkt sig - han kanske till och med trodde att Sebastian Aldén var skriven i Valsarna och var tvungen att köra där ikväll. men så blev det inte heller. Det måste kännas väldigt olyckligt för honom.
Dackarna blir dock försvagade på resrvplatsen då Robin Törnqvist åker upp til Hagfors och kör Allsvensk final. han kommer ersättas av Joachim Engstrand och ny åtta blir Kim Ingmarsson.
Det kommer bli tufft ikväll. Men Dackarna kommer att vinna och om de inte skulle göra det så är det över. 

Hefenbrock skadad.

Oturen fotrsätter för Christian Hefenbrock. I torsdags blev han i England bestulen på massa värdesaker, bla pass och mobil. I lördags blev han återigen skadad i en trelagstävling i Tyskland. Han drabbades av inre blödningar efter en smäll som han orsakat på ett ärevarv. Mer om det kan du läsa här.

Det är bara några timmar kvar till kvartsfinalernas andra del. Inget nytt har skett och det gäller att de är fokuserade ikväll. Annars blir det inte en kul hemfärd för alla dackefansen.  

Inför Dackarna - Piraterna

Imorgon körs den sista och avgörande matchen i kvartsfinalerna. Dackarna möter Piraterna i returen på G&B Arena i Målilla. Dackarna har ett försprång på sex och får alltså inte tappa dessa för att ta sig till semifinal, i så fall mot Hammarby. Hammarby har för övrigt valt att börja semifinalen hemma på Gubbängen.
Men först och främst så ska man rikta in sig på morgondagens kvartsfinal. Formen är bra på de flesta. Igår körde Andreas Jonsson i Polen och plockade hem 6+1poäng i en ödesmatch som inte gick vägen för han polska lag; Bydgoszcz. Som inte kunde rädda platsen i Ekstraligan, vilket AJ är oerhört besviken över. Vi får hoppas att han kan vända om den besvikelsen tills imorgon. Vilket jag hoppas inte ska bli något problem. I motståndarlaget, Zielona Góra körde Fredrik Lindgren in 11+1poäng och Ricky Kling 3+1.
I Polen körde också Hans Andersen 7+2, Charlie Gjedde  9, Peter Karlsson 11+1.
Jag tycker att det ser bra ut inför morgondagens match och det gäller verkligen att vara laddade och inte ge bort poäng i onödan. För då kan det sluta som det gjorde i grundomgångn mellan Dackarna och Piraterna på G&B Arena, en förlust. Och det vill jag verkligen inte återuppleva.

Dackarna
1. Hans Andersen
2. Peter Karlsson
3. Fredrik Lindgren
4. Lukas Dryml
5. Andreas Jonsson
6. Sebastian Aldén
7. Robin Törnqvist
8. Joachim Engstrand

Piraterna
1. Grzegorz Walasek
2. Damian Balinski
3. Mikael Max
4. Michal Szczepaniak
5. Ryan Sullivan
6. Christian Ingesson
7. Zbigniew Suchecki
8. Tobias Ingesson

GP-kval Vojens

Det blev inte en riktigt lyckad kväll i danska Vojens för svenskarna. Varken Fredrik Lindgren eller Jonas Davidsson lyckade kvalificera sig till nästa års gp.
Att ha klarat av att kvala in till GP:et skulle ha blivit en perfekt födelsedagspresent till Lindgren som han har kämpat hårt för. Men han slutade på en nionde plats med 7poäng. Det känns väldigt snöpligt med tanke på vilken fantastisk säsong han har gjort. Han är självklart väldigt besviken men han är fast bestämd över att han måste glömma tävlingen fort för han har en del viktiga matcher kvar att köra. Och då gäller 100% fokus. Detta berättar han på sin hemsida. Trots det har han endå en chans att få köra VM-serien, då även fyra wild card ska delas ut. Han är nog en stor kandidat med tanke på tredje platsen i Eskilstuna och semifinal-platsen i Målilla.
Jonas Davidsson slutade på en sjunde plats med 8poäng. Han har också haft en bra säsong och jag tror att han är nöjd med sin insats. Han borde åtminstone vara det. Jag hade inte räknat med att han skulle kvala sig vidare. Men nästa år, kan han bli oerhört farlig.
De tre som får köra nästa års vm-serie är Niels-Kristian Iversen, Lukas Dryml och Bjarne Pedersen. Iversen var nästintill överlägsen undre kvällen. Dryml var verkligen en överraskning. Han hade jag aldrig tippat på, samtidigt som jag vet att han kan åka snabbt. Bjarne Pedersen fick verkligen kämpa för sin plats i GP:et. Han och Lubos Tomicek fick köra ett omkörningsheat vilket Bjarne vann. Jag måste medge att jag var impnerad av Tomicek, jag trodde inte att han skulle komma så långt upp i resultatlistan. Samtidigt blev jag chockad över att Krzysztof Kasprzak inte var en av de tre. Men så är det. Ibland går dte inte som man tänkt sig. Då gäller det att samla nya krafter. Personligen så tror jag att Kasprzak kommer få ett Wild card trots allt, precis som Fredrik Lindgren.

Resultatlista:
1. Niels-Kristian Iversen
2. Lukas Dryml
3. Bjarne Pedersen
4. Lubos Tomicek
5. Kenneth Bjerre
6. Rafal Dobrucki
7. Jonas Davidsson
8. Krzysztof Kasprzak
9. Fredrik Lindgren
10. Renat Gaufurov
11. Deniz Gizatullin
12. Damian Balinski
13. Rory Schlein
14. Steve Johnston
15. Tobias Kroner
16. Kyle Legault
17. Charlie Gjedde (reserv)


Träning inställd

Gårdagens och dagens träning inför GP-kvalet i Vojens blev/är inställda pga regn. Fredrik Lindgren tyckte det var tråkigt att han inte ens hinner åka ett varv på banan innan tävlingen drar igång. Han vet därför inte hur mycket skadan kommer kännas av idag. Vi får hoppas att den extra vilan kommer ge ifrån sig nått positivt istället för något negativt. Vi börjar redan nu hålla tummarna för Fredrik Lindgren och Jonas Davidsson. Lycka till.

Bilder från förra årets GP-kval i ett regnigt Vetlanda.

                                            


GP-Kval - Vojens

Imorgon är det dags för det sista kvalet till nästa års Grand Prix. Det körs i Vojens i Danmark. Och från Sverige finns två förare med i startlistan, Fredrik Lindgren och Jonas Davidsson. Fredrik Lindgren har aldrig kört på den banan förut och har smärtor i låret, men han är endå en stor kandidat till att ta en GP-plats. Efter den här lysande säsongen är han mycket väl värd en plats, med tanke på serie-resultaten, semifinalen i Målillas GP och tredje platsen i Eskilstuna GP som wild card.
Jonas Davidsson gjorde ett fenomenalt bra lag-vm och då imponerade han otroligt mycket på mig. De gångerna han fick chansen att köra i Eskilstunas GP gjorde han det också bra. Han kan prestera i de större evenemangen. Han har chansen att kvalificera sig, men då måste han ha en lysande dag. Alá Lag-vm.
Men det är hårt motstånd. En nuvarande GP-förare vid namn Bjarne Pedersen vill säkra sin plats. Niels -Kristian Iversen blev av med sin plats i GP:et förra året och vill nu ha tillbaka den. Krzysztof Kasprzak tog precis som Fredrik Lindgren en medalj på sitt Wild Card han fick till GP:et i Bydgoszcz. Sedan finns dte många andra kända namn. Det är en väldigt öppen tävling och det finns en stor chans för att någon av svenskarna klarar av att ta sig till nästa års GP-serie och ha chansen till att bli världsmästare.
Förra året gällde det att ta sig till finalheatet och där komma etta, tvåa eller trea. Men i år är reglerna nya och mycket rättvisare. De tre som plockar flest poäng kvalificerar sig till GP:et och alltså så avskaffas finalheatet. Vi minns mycket väl att Peter Karlsson vann grundomgången i förra årets kval, men slutade tyvärr fyra i finalheatet och fick därför se sig som första reserv. Detta kan alltså inte inträffa, vilket jag tycker är oerhört bra. Det blir mer rättvist. Alla möter alla och den som är bäst tar mest poäng. Det ska inte behöva avgöras i ett finalheat.
Förra året kvalificerade sig Wieslaw Jagus, Rune Holta och Hans Andersen från finalen som då hölls i Vetlanda. Vilka blir det iår? Ta en titt på startlistan här nedan och fundera.

1. Damian Balinski
2. Tobias Kroner
3. Jonas Davidsson
4. Bjarne Pedersen
5. Kenneth Bjerre
6. Lukas Dryml
7. Rory Schlein
8. Niels-Kristian Iversen
9. Steve Johnston
10. Fredrik Lindgren
11. Rafal Dobrucki
12. Lubos Tomicek
13. Kyle Legault
14. Renat Gafurov
15. Krzysztof Kasprzak
16. Denis Guzatullin
Reserv: Piotr Protasiewicz
Reserv: Charlie Gjedde

Kvartsfinal 1

Igår blev Dackarna ett steg närmare en semifinal mot Hammarby. Slutresultatet i Motala blev 45-51 till Dackarna. Returmatchen körs i Målilla näste tisdag och då är det vinst som gäller. Men Dackarna klarar sig vidare om de kör oavgjort eller förlorar med fem poäng eller mindre. Men det är vinst som gäller, tror jag. Det är lätt att säga, men svårare att genomföra. Hur som hellst så är förutsättningarna utredda.
Igår fick vi se Andreas Jonsson, trots feber, göra en utmärk insats. Han tog dock två ettor i sina sista heat, men det är förståligt. Hans Andersen körde också riktigt bra och ettan i första heatet var en engångsförteelse, åtminstone om man ser på resten av resultaten. Fredrik Lindgren var tillbaka efter en tids vila och behandling av låret och comebacken(9poäng) var oerhört positiv. Även Peter Karlsson körde in 9poäng, vilket är en stabil insats. Lukas Dryml har fortfarande problem med sina cyklar, men felet har flyttat sig. Huvudsaken är att det är bra vid en eventuell semifinal.
Reserverna kan alltid bli bättre, men än så länge är det okej. Aldén fick köra många heat och Törnqvist ett par heat. Någon mer poäng från Aldén hade man väll hoppats på, men det tar vi igen.
Ikvällens andra kvartsfinal vann Elit Vetlanda över Masarna med 53-43, vilket är ett bra resultat för Vetlanda att ha med sig upp till Avesta nästa vecka.
18/9 körs den andra delen av kvartsfinalerna i Målilla och jag hoppas/tror på vinst.

Piraterna
Grzegorz Walasek 2
Damian Balinski 14
Mikael Max 5
Michal Szczepaniak 5
Ryan Sullivan 12
Zbigniew Suchecki  6
Christian Ingesson 1
Tobias Ingesson -

Dackarna
Fredrik Lindgren 9
Lukas Dryml 3
Hans Andersen 12
Peter Karlsson 9
Andreas Jonsson 11
Robin Törnqvist 1
Sebastian Aldén 3
Joachim Engstrand -


Inför semifinal: Piraterna - Dackarna

Imorgon börjar kvartsfinalerna och Dackarna börjar bort i Motala mot Piraterna. Dackarna ställer upp med det bästa laget på pappret, men det är lite småskador och motorproblem. Fredrik Lindgren gör comeback imorgon efter smällen han fick på SM. Han avstår kvällens match i England men han har tränat istället lite i Målilla.
Hans Andersen avstår även han kvällens match i England då han behöver vila efter vurpans i lördagens GP i Polen men kör igen i Motala.
Men annars ser det ganska bra ut. Det var viktigt att det gick så pass bra för Andreas Jonsson i GP:et. Lukas Dryml har fått ihop en motor och som vi alla vet så är Dryml den sista som ger sig. Dryml och Peter Karlsson kör i England ikväll och man får hoppas att inget händer dem. Hur poängen fördelar sig på reservplatserna imorgon är att en liten överraskning och vi får hoppas på en del poäng av Sebastian Aldén och robin törnqvist som kör på  reservplats imorgon. 
Det gick länge rykte om att Piraterna skulle köra R/R för deras långtidsskadade Mark Loram, men det gick inte Svemo med på och då gav sig Piraterna. Men Piraterna ställer inte upp med ett dåligt lag, det får vi inte glömma.
Laguppställningarna:

Piraterna
1. Grzegorz Walasek
2. Damian Balinski
3. Mikael Max
4. Michal Szczepaniak
5. Ryan Sullivan
6. Zbigniew Suchecki
7. Christian Ingesson
8. Tobias Ingesson

Dackarna
1. Fredrik Lindgren
2. Lukas Dryml
3. Hans Andersen
4. Peter Karlsson
5. Andreas Jonsson
6. Robin Törnqvist
7. Sebastian Aldén
8. Joachim Engstrand
                                                      

Dackarna

 

JVM

Igår avgjordes JVM i Ostrow och vann gjorde Rysslands Emil Saifutdinov med maximala 15poäng. Silvret tog Chris Holder från Australien som endast tappade en poäng och den var då självklart till vinnaren. Bronset gick till Polens Pawel Hlib som tog 12poäng. Så någon svensk medalj blev det inte men en sjätteplats är inte heller så dumt som Vetlandas Tomas H Jonasson tog på sin första JVM-final. Han hade chans på tredje platsen, men det ville sig inte. Han tog 10poäng och var endast två poäng ifrån bronset.
Sverige hade ytterligare två representanter på plats Simon Gustafsson och Ricky Kling som slutade 12:a respektive 14.  

GP Bydgoszcz

Det har varit en riktig speedwayhelg och tyvärr missade jag GP:et, men jag ska se det så fort jag får tid över. I lördags var det som sagt GP i Bydgoszcs och det slutade med en polsk dubbel. Vann gjorde Tomasz Gollob som alltid höjer sig inför hemmafansen. I finalen ska han ha varit helt outstanding och han var den enda som vågade gå ut på banan och hitta spår, "My track" sa han. Tvåa slutade Wild Card föraren Krzysztof Kasprzak som var oerhört lycklig och hälsade bland annat till publiken i Eskilstuna som han blir trogen ett tag till. Trea slutade den blivande Världsmästaren Nicki Pedersen. Den närmaste konkurrenten till världsmästartiteln Leigh Adams missade finalen och nu skiljer det 31poäng poäng dem emellan med två deltävlingar kvar.
Ett litet glädjeämne för oss svenskar var att Andreas Jonsson lyckades att ta sig till final, men slutade dessvärre fyra vilket han inte var särskilt nöjd med. Men det är endå ett fall frammåt. Nu är han på en elfte plats, men har bara 3poäng upp till åttonde platsen som Scott Nicholls har i nuläget. Det lär bli en spännande avslutning om de sista direktkvalificerade platserna till nästa års GP.
Våran andra svensk Antonio Lindbäck fick i ihop 5poäng, varav en heatseger.
Hans Andersen hade en tung GP-kväll då han ännu en gång fick besöka luftstaketet i en som vanligt omtalad racing incident. Detta skedde i det andra heatet och han kom aldrig tillbaka efter kraschen på riktigt och tog endast 3poäng varav två han tog i sitt första heat. Han tappade tredje platsen till Jason Crump, med endast en poäng. Kvällens vinnare Tomasz Gollob har också chans på bronset då han är 5poäng efter crump och har en uppåtgående formkurva.
Så även om det står klart vart VM-guldet hamnar så är det lite dramatik kvar speciellt kring tredje platsen och åttondeplatsen.
 

Dackarna - Rospiggarna

Igår kördes den sista grundomgången i elitserien. Dackarna utan Fredrik Lindgren som har ont i höften körde hemma på G&B Arena mot Rospiggarna. Det blev till siffrorna sett en spännande match, 48-48, men för mig som satt på läktaren var det inte alls spännande. För Dackarnas del var det en betydelselös match.  Rospiggarna hade en liten chans att ta sig till slutspel, men då var Piraterna tvugna att förlora mot Indianerna samtidigt som Rospiggarna var tvugna att ta poäng i Målilla. Rospiggarna tog visserligen en poäng genom att matchen slutade 48-48, men Piraterna vann deras match.
Redan efter matchens första heat fick Sebastian Aldén stiga åt sidan pga av sjukdom. Men det fanns några glädjeämnen. Bland annat att Andreas Jonsson verkligen är på gång. Han tappade endast en poäng och den poängen tog Greg Hancock ifrån honom. Men Hancock blev även en gång slagen av Ricky Kling, vilket kom som en chock och det såg man på de flesta ansiktsuttrycken i publiken.
Även PK börjar komma iform, vilket känns skönt inför kvartsfinalerna. Hans Andersen verkar också vara tillbaka efter skada, men det ser inte lika övertygande ut när han kör. Men det är bara dumt att oroa sig över det. Reserverna hade väll en så kallad vanlig kväll. Några riktiga bottennapp i heaten men samtidigt en del positiva överraskningar. Nu har jag bara en förare kvar och det är Lukas Dryml. När väl cykeln håller kör och fightas han väldigt bra men igår fick han tre stopp. Det är så himla synd när detta händer, speciellt då Dackarna hade poängövertag i heatet. Jag hoppas att han får ordning på grejerna om det finns något kvar.
Nästa vecka börjar hur som hellst kvartsfinalerna och dåmöter Dackarna Piraterna på bortabana för att sedan avsluta kvartsfinalen på hemmaplan. Vid vinst möter de Hammarby i semifinal och förlorar de; jaa då är det slut för iår. Men det hoppas vi inte på.

Dackarna
Hans Andersen 9
Sebastian Aldén 0 (utgick pga sjukdom)
Peter Karlsson 11
Lukas Dryml 3
Andreas Jonsson 14
Ricky Kling 5
Christian Hefenbrock 5
Robin Törnqvist 1

Rospiggarna
Greg Hancock 10
Adrian Miedzinski 7
Janusz Kolodziej 9
Adam Skornicki 3
Jonas Davidsson 11
Travis McGowan 6
Andreas Messing 2
Jonas Messing -

Laguppställning Dackarna Rospiggarna

Fredrik Lindgren står över tisdagens match mot Rospiggarna, vilket leder till att Aldén får chansen som ordinarie förare och att Kling och Hefenbrock får köra som reserver. Tillbaka i truppen är Hans Andersen efter hjärnskakningen. AJ, PK och Dryml är precis som förra veckan kvar i truppen. 

Dackarna
1. Hans Andersen
2. Sebastian Aldén
3. Peter Karlsson
4. Lukas Dryml
5. Andreas Jonsson
6. Ricky Kling
7. Christian Hefenbrock
8. Robin Törnqvist

Rospiggarna
1. Greg Hancock
2. Adrian Miedzinski
3. Janusz Kolodziej
4. Adam Skornicki
5. Jonas Davidsson
6. Travis McGowan
7. Andreas Messing
8. Jonas Messing


SM

Igår avslutades SM-helgen i Kumla. Det har skett en del incidenter och mest uppmärkammad är Ruud/Jonasson kraschen. Eftersom jag själv inte såg det så ska jag inte uttala mig om den. Men jag kan konstantera att av det jag har sett på bilder så var det en rejäl krasch.
Gårdagens final vanns av Andreas Jonsson som ska ha kört upp sig från tredje till första plats i finalheatet och försvarade därmed sitt SM-guld. Armen gör fortfarande ont, men det går bättre och bättre för honom som hade problem med sina cyklar ikväll och fick göra helomändringar inför de två sista heaten.
Tvåa kom Jonas Davidsson, som därmed tog sin första seniormedalj och han var nöjd med sin insats. Bronsplatsen tog veteranen Peter Karlsson före brodern Mikael Max. Fina formbesked av Dackeförarna AJ och PK. Den tredje Dacken, Fredrik Lindgren, hade de tungt och inledde tävlingen med två stopp följt av en en-poängare. Men hantog sig till sista chansen-heatet där han efter en tight målgång med Magnus Zetterström faller och får åka ambulans. Han säger att det gör riktigt ont i höften, men att inget är brutet. Men det gör tillräckligt ont och han står därför över att köra i Polen ikväll och i England på måndag. Om han kör i Sverige på tisdag är ännu inte klart.
I övrigt så är Hans Andersen tillbaka på banan och han startade svagt i sin första tävling men har nu följt upp med att ha tagit maximala poäng på två matcher irad.
Det känns väldigt bra just nu, trots att det är lite oroligheter med Lindgren. På tisdag är det hemmamatch för Dackarna mot Rospiggarna och jag ser fram emot en vinst.

SM
1:a Andreas Jonsson
2:a Jonas Davidsson
3:a Peter Karlsson

JSM
1:a Robert Petterson
2:a Andreas Messing
3:a Ricky Kling

80CC
1:a Anders Mellgren
2:a Victor Palovaara
3:a Pontus Aspgren

Ändring

Några ändringar har skett i startlistan till SM. Du ser dem här nedanför. 80cc-finalen har även den avgjorts och segrade gjorde inte alltför oväntat Anders Mellgren som körde in maximala 15poäng. Tvåa respektive Trea slutade Victor Palovaara och Pontus Aspgren. Därav är det nu bara SM-finalen kvar som börjar nu. 

1. Kim Nilsson
5. Andreas Lekander
10. Robert Eriksson
17. Andreas Messing

Startlistan SM

Startlistan till SM i Kumla.  Vilket man även kan följa här.
1. Billy Forsberg
2. Simon Gustafsson
3. Jonas Davidsson
4. Peter Karlsson
5. Antonio Lindbäck
6. Magnus Zetterström
7. Andreas Bergström
8. Fredrik Lindgren
9. Niklas Klingberg
10. Stefan Ekeberg
11. Freddie Eriksson
12. David Ruud
13. Peter Ljung
14. Mikael Max
15. Tomas H Jonasson
16. Andreas Jonsson
Reserver
17. Ludde Lindgren
18. Andreas Lekander

I morgon söndag kommer jag att skriva om hela SM-helgen i ett enda blogg inlägg. men hur som hellst så slutade finalheatet i gårdagens JSM-final på detta vis:

1:a Robert Pettersson
2:a Andreas Messing
3:a Ricky Kling
4:a Simon Gustafsson

RSS 2.0