Bildvimmel från Dackarnas Kick Off

Morgan Andersson
Morgan Andersson

Andreas Jonsson
Andreas Jonsson

Hans Andersen
Hans Andersen

Fredrik Lindgren
Fredrik Lindgren

Grzegorz Zengota
Grzegorz Zengota

Peter Karlsson
Peter Karlsson

Ludvig Lindgren
Ludvig Lindgren

Nicolai Klindt
Nicolai Klindt

Rory Schlein
Rory Schlein


Daniel Nelson


Hans Andersen Andreas Jonsson Zengota Fredrik Lindgren Final

Bild 1: Hans Andersen
Bild 2: PK bowlar
Bild 3: Grzegorz Zengota
Bild 4: Fredrik Lindgren bowlar
Bild 5: Ludvig Lindgren och Daniel Nelson i Guitar Hero-final

Dackarna 2009

Idag var det dags för Dackarnas Kick Off på Metropol. De åtta förare som är helt klara för Dackarna har presenterats. Det var inga direkta överraskningar som presenterades. Lagledarna Morgan Andersson och Daniel Nelson tror på årets bronslag med någon enstaka förändring och vill givetvis nå en högre position nästa år.

Sju av de åtta förarna som presenterades har vi under säsongen 2008 köra i Dackevästen. "Fantastic four" bestående av Andreas Jonsson, Hans Andersen, Fredrik Lindgren och Peter Karlsson är fyra av dem sju och även de som officiellt var kontraktade med Dackarna. De som fått fortsatt företroende från årets säsong och blev officiella ikväll var Ludvig Lindgren, Nicolai Klindt och Grzegorz Zengota. Alla dessa tre har dessutom skrivit två-års kontrakt med Dackarna.

Den åttonde föraren som vi tidigare inte sett i Dacke-västen utan hos Smedarna är Rory Schlein. Schlein har ett gynnsamt snitt med 4,31 och platsar därför in perfekt på den sista ordinarie platsen. Men han är inte självklar vid det valet, för även Zengota passar in där. Men vi får önska Schlein Lycka Till och Välkommen till Dackarna!

Förutom dessa åtta förare så presenterades det faktum att Målilla MK kommer starta en division 1-lag, Hultsfred Gymnasium. Med självklart elever från speedway-inriktningen och egna talanger. Dessutom så kommer även ett Knattelag att starta till nästa säsong. Väldigt roligt tycker jag personligen!

Själva Kick Off:en var en bra inramning. Kanske lite alltför luddiga "intervjuer", då värdarna inte verkade förberedda. Visst att det ska vara roligt men, denna gången, var det till överdrift. Åtminstonde för min smak.
Men vid varje presentation av förare/ledare så fick de spela wii - bowling. De två bästa gick till final där vinnaren skulle koras efter en omgång av Guitar Hero! Bäst efter bowlingen var Ludde som fått strike och Daniel Nelson som fått spärr. Men så jämt i finalen blev det inte. Daniel hade ingen chans och Ludde vann klart överlägset!

Annars så var PK på ett lysande humör och höjde stämningen direkt. När Hans Andersen presenterades så visades det ett "känt" filmklipp från då han använder någon form av ordet "jävlar" i varje mening! För att kunna lära sig nya svenska svordomar fick han med sig en cd-skiva hem fylld med svenska svordomar. Minns inte riktigt, men var det "svordomsvisan" av Magnus och Brasse? Vi får väll se när nästa säsong startar, om han har lärt sig något nytt.
Men framförallt om det var ett guldlag som presenterades ikväll?

Dackarnas förartrupp 2009 (än så länge)
Andreas Jonsson
Hans Andersen
Fredrik Lindgren
Peter Karlsson
Rory Schlein
Nicolai Klindt
Ludvig Lindgren
Grzegorz Zengota

Lagledare:
Morgan Andersson
Daniel Nelson

Datumet för Grand prix i Målilla är spikat

Datumet för nästa års GP i Målilla spikat och det kommer att köras den 15 augusti.
Dessutom så är det klart att Ullevis Grand prix körs den 30maj och att 9 Grand prix hittills är spikade för nästa säsong. Inom några veckor ska även de fyra Wild Card utses och kompletteras till nästa års startfält. Så det är bara att hålla tummarna för Fredrik Lindgren!

Nicki Pedersen blev världsmästare - men det var Gollobs kväll!

Nicki Pedersen fick titulera sig Världsmästare 2008 efter sju heat av GP:et i Bydgoszcz. Nicki är helt klart en värdig världsmästare. Det finns ingen som kan starta som honom och ingen har den där jämnheten på så hög nivå som han har. En otroligt bra speedwayförare med fokus ständigt på topp. Det är inget snack om saken, bäst i världen.

Men i Bydgoszcz kom Nicki lite i skuggan av Tomasz Gollob som hade en fenomenal kväll. Gollob slutade tvåa i grundomgången, men hade 4 raka heatsegrar med sig och självförtroende. Gollob fortsatte och vann semifinalen lätt och finalen vann han ännu lättare! Som om inte det vore nog så utklassade han allt motstånd i Super Pirx finalen som han kvaliciferat sig för och inkasserade därmed $120 000. Tvåa i Super prix-heatet och även i VM-serien slutade Jason Crump före trean Rune Holta. På fjärde plats slutade Nicki Pedersen, efter att ha blivit utesluten pga t/t.

VM-Bronset som främst stod mellan Gollob, Greg Hancock och Hans Andersen vanns tillslut av Gollob. Att både Hancock och Andersen körde bra hjälpte inte och Hans står kvar på sin femteplats från ifjol. Men Hans har gjort en mycket stark avslutning och kämpat sig tillbaka efter en svacka. Igår slutade han sexa i grundomgången, men vann sin semi efter en snygg körning och var i final. Men Gollob kunde han inte rå på, men tog andra platsen före Greg Hancock och fick en bra avslutning på denna säsong.

Det ka man också säga att svenskarna fick, även om det slutade snöpligt. Både Andreas Jonsson och Fredrik Lindgren kvalificerade sig till semifinal med 12 resp. 8poäng. De hamnade i samma semi och med drygt ett varv kvar hade Lindgren greppet om en finalplats. Men AJ gjorde en rejäl satsning för att ta sig förbi, men knuffade samtidigt till Lindgren som åkte i staketet. AJ blev utesluten och Lindgren hängde inte med i omstarten.
Men endå mycket bra prestationer. Lindgren fick äntligen köra i semi och fick med sig 8poäng i grundomgången, vilket är 8poäng mer än förra gången i Bydgoszcz. Starkt jobbat av Lindgren. Men får hoppas på ett Wild Card till nästa års VM-serie eftersom han slutade på tionde plats i den slutgiltiga VM-tabellen.
Andreas Jonsson är dock klar för nästa år i och med sin sjunde plats. AJ gjorde som Lindgren en mycket bra tävling. Lite synd dock att han inte tog sig till final för AJ hade en grym fart i grejerna och inte så hemska starter som tidigare. Dessutom så var det härligt att se viljan hos Andreas igår och den hoppas man får se lite mer av nästa år i GP:et!

Jag tycker att det var en bra avslutning på denna speedwaysäsong. Lite extra roligt att alla fyra dacke-förare tog sig till semifinal! Tre av dem är dessutom klara för nästa säsong Andersen, Jonsson och Lindgren. Hur det blir med Dryml återstår att se. Just det, Grzegorz Zengota fick vi även se i ett heat. Det är en förare jag hoppas att Dackarna behåller. Men vi får se - den 30 oktober vet vi.  

Resultat Bydgoszcs Grand Prix
1. Tomasz Gollob 21
2. Hans Andersen 17
3. Greg Hancock 15
4. Leigh Adams 15

5. Nicki Pedersen 13
6. Andreas Jonsson 12
7. Fredrik Lindgren 9
8. Lukas Dryml 8

9. Jason Crump 7
10. Rune Holta 7
11. Scott Nicholls 7
12. Krzysztof Kasprzak 5
13. Chris Harris 4
14. Bjarne Pedersen 3
15. Marciej Janowski 1
16. Grzegorz Zengota 0
17. Martin Smolinski 0

Slutställningen Grand Prix 2008
1 Nicki Pedersen 174
2 Jason Crump 152
3 Tomasz Gollob 148
4 Greg Hancock 144
5 Hans Andersen 140
6 Leigh Adams 125
7 Andreas Jonsson 100
8 Rune Holta 80

9 Scott Nicholls 77
10 Fredrik Lindgren 73
11 Bjarne Pedersen 69
12 Nils K Iversen 59
13 Chris Harris 58
14 Krzysztof Kasprzak 57
15 Lukas Dryml 47

16 Jaroslaw Hampel 16
17 Kenneth Bjerre 11
18 Lubos Tomicek 8
19 Wieslaw Jagus 8
20 Jonas Davidsson 7
21 Matej Zagar 7
22 Edward Kenneth 4
23 Peter Ljung 4
24 Billy Forsberg 2
25 Grijgorijs Laguta 2
26 Mattia Carpanese 2
27 Marciej Janowski 1
28 Nikolai Klindt 1
29 Krzysztof Buczkowski 1
30 Grzegorz Zengota 0


Kick Off

Den 30:e Oktober kommer Dackarnas Kick off att äga rum på Rock City i Hultsfred. För alla fans börjar kvällen kl 20.00 då Dackarnas lag 2009 officiellt kommer att presenteras.

Det ska bli roligt att få se om dte bjuds på några överraskningar. Annars så ser jag inget fel i att ha kvar samma lag som 08'. Det lär nog bli en förhoppningsvis bra säsong i vilket fall som hellst! Ses där!

Inställt i Gelsenkirchen

Som alla vet, så blev Gelsenkirchens Grand Prix inställt för banan var inte i kördugligt skick. Den sista Grand Prix:et kommer istället att köras nu på lördag och dessutom i Bydgoszcz. En bana som förarna redan kört på under årets GP-serie. Ett beslut som Fredrik Lindgren inte tycker om, utan han tycker att de ska lägga tävlingen på en bana där de inte har kört en GP-tävling iår. Andreas Jonsson glädjes istället åt beskedet då han beräknar vara tillbaka tills dess.

Tidigare iår så vann Greg Hancock Bydgoszsc Garnd Prix före Nicki Pedersen och Tomasz Gollob. Andreas Jonsson tog 8poäng och missade precis semifinalplatsen, mest på grund av dåliga starter. Fredrik Lindgren hade det ännu kämpigare och tog noll poäng. Men vi får hoppas på en bättre insats av de bägge i Bydggoszcz nu på lördag-kväll istället!

AJ kör INTE i Gelsenkirchen

Andreas Jonsson drar sig ur morgondagens Grand Prix i tyska Gelsenkirchen. Detta på grund av sjukdom som började ta vid i tisdags och i onsdags blev han sängliggandes. Han har drabbats av en slags blandning mellan magsjuka och influensa. Han känner sig alldeles för kraft/orklös för att kunna hantera cykeln och avstår därför för sitt eget och de andra förarnas bästa. Mer kan ni läsa här på AJ:s egna hemsida.

Det är självklart väldigt synd att han inte får möjligheten av göra om bedriften från förra året då han helt otippat vann! Men med tanke på hans läge i tabellen aka Ingemansland. Resultatet imorgon spelar ju egentligen ingen roll för hans del.
Men det är klart att det inte är roligt att avstå från årets sista GP-tävling och även chansen till en stor summa pengar.
Hellst så hade man velat se honom köra, alltid lika roligt! Men nu är det så och han har tagot ett bra beslut. 

Startlista Gelsenkirchen Tyskland

Startlista Gelsenkirchen Tyskland
1. Fredrik Lindgren
2. Leigh Adams
3. Rune Holta
4. Tomasz Gollob
5. Hans Andersen
6. Scott Nicholls
7. Nicki Pedersen
8. Krzysztof Kasprzak
9. Jason Crump
10. Lukas Dryml
11. Chris Harris
12. Martin Smolinski
13. Greg Hancock
14. Andreas Jonsson
15. Bjarne Pedersen
16. Niels Kristian Iversen

Reserver
17. Tobias Kroner
18. Kevin Volbert


Update

E liten uppdatering från den senaste veckan:

Andreas Jonsson har kört en match i England och en i Polen och visar en fin stabil form inför helgens GP-avslutning i Gelsenkirchen. I Polen plockade han ihop 14+1, dvs full pott. Och i England 15poäng. 

Fredrik Lindgren har kört en match i Polen den senaste veckan och där blev det 13+3 poäng vilket ser bra ut inför GP:et.

En som också verkar vara i bra form inför helgen är Hans Andersen. Det blev dock bara 3 poäng i England då han endast körde två heat. Men det resultatet stärkes upp med att Hans vann den årliga & prestigefyllda tävlingen, Guldhjälmen! Grattis! Tvåa slutade Leigh Adams och trea Matej Ferjan. På en fjärde plats i A-finalen slutade Peter PK Karlsson. I B-finalen fann Lukas Dryml med som slutade trea och därmed på en total tionde plats.

Även Ludvig Lindgren deltog i den tävlingen men lyckades inte ta sig vidare från den första omgången. Ludde deltog även i Silverhjälmen, som kördes i samband med JVM, där plockade han in 8poäng och slutade på en tolfte plats.
I samma tävling fanns även Nicolai Klindt och Grzegorz Zengota som plockade 14 respektive 9poäng och blev till slut kvalificerade för A-finalen. Där gick det bäst för Zengota som slutade på en andra plats och därefter på en tredje plats slutade Nicolai Klindt. Vann tävlingen gjorde Martin Vaculik.

Ludvig Lindgren 9:a i JVM!

Idag avgjordes Junior-VM i tjeckiska Pardubice. Segrade gjorde Emil Sajfutdinov, som därmed behåller titeln JVM-mästare då han även vann förra året. Han körde in 14poäng och tappade därmed endast en poäng i sitt första heat till Troy Batchelor.
För att utse silver- och bronsmedaljör krävdes ett omkörningsheat mellan Jurica Pavlic och Chris Holder, då de båda fick ihop 12poäng. Segraren ur heatet och silvermedaljör blev Chris Holder och trea därmed Jurica Pavlic.

Sveriges enda kvalificerade förare, Ludvig Lindgren, körde ihop 7poäng tack vare en stark avslutningen med tre stycken 2-poängare. Ludde placerade sig därmed på en fin nionde plats! Ludde har några år på sig att bli JVM-mästare så jag tycker att han gjorde en mycket bra insats i sin första JVM-final!
Som reserv fick även Simon Gustafsson köra ett heat, men där blev det inga poäng.

Förutom Ludde, så fanns det ytterligare två förare som kör för Dackarna. Bäst gick det för Troy Batchelor som slutade på en retlig fjärde plats med 11 inkörda poäng - en poäng ifrån bronset. Grzegorz Zengota körde ihop åtta poäng och slutade på en sjunde plats.

Resultat
1. Emil Saifutdinov 14
2. Chris Holder 12+3
3. Jurica Pavlic 12+2
4. Troy Batchelor 11
5. Martin Vaculik 9
6. Matej Kus 8
7. Grzegorz Zengota 8
8. Patrick Hougaard 8
9. Ludvig Lindgren 7
10. Lewis Bridger 6
11. Igor Kononow  6
12. Morten Risager 6
13. Andriej Karpow 4
14. William Lawson 4
15. Tai Woffinden 3
16. Filip Sitera 2
17. Simon Gustafsson 0

Startlista JVM

Startlista
1. Filip Sitera
2. Grzegorz Zengota
3. Emil Saifutdinov
4. Troy Batchelor
5. Patrick Hougaard
6. Lewis Bridger
7. Martin Vaculik
8. Ludvig Lindgren
9. Jurica Pavlic
10. Matej Kus
11. Andriy Karpov
12. Chris Holder
13. Morten Risager
14. Tai Woffinden
15. Igor Kononov
16. William Lawson

Reserver
17. Simon Gustafsson
18. Kamil Brzozowski

Grand Prix i Målilla i ytterligare tre år!

Idag blev det klart att BSI tillsammans med Målilla Motorklubb har skrivit ett kontrakt att det blir ytterligare 3år med GP-Speedway i Målilla på G&B Arena.
Det har länge spekulerats om det verkligen skulle bli en fortsättning eller ej. Så självklart är det ett härligt besked att vi får se speedway i yttersta världsklass i tre år till! 
När nästa års GP i Målilla kommer att köras är dock ännu oklart men det blir någon gång i augusti!
 

SM-GULD till LEJONEN

Ett oerhört stort grattis till Lejonen för en fantastisk säsong och till SM-guldet!
De har gjort en klanderfri säsong och haft turen med sig - vilket ett mästarlag ska ha! Att de sedan körde över Elit Vetlanda i bägge finalmatcherna är ju riktigt starkt gjort av dem!
Så ännu en gång Grattis! Men nästa år får de se upp, då är vi Dackar på guldjakt återigen!

Lejonen 57
1. Nicki Pedersen 11
2. Tomasz Jedrzejak 11+1
3. David Ruud 1
4. Chris Holder 9+1
5. Piotr Swiderski 10+1
6. Ricky Kling 7+3
7. Sebastian Ulamek 8+3
8. Robert Pettersson -


Elit Vetlanda 39
1. Rune Holta 7+1
2. Karol Zabik  8
3. Jaroslaw Hampel 13
4. Ales Dryml 3
5. Jason Crump 6+1
6. Robin Törnqvist 0
7. Morten Risager 2
8. Robin Aspegren 0


Final del 2 av 2

Lejonen tog minst sagt ett stort grepp om SM-guldet genom att vinna med 40-56. Ett grepp som jag tvivlar på att de kommer släppa ikväll på hemmaplan.

Elit Vetlanda 40
1. Rune Holta 7+1
2. Ales Dryml 4+1
3. Jaroslaw Hampel 14
4. Peter Ljung 1+1
5. Jason Crump 10
6. Morten Risager 4
7. Robin Törnqvist -
8. Robin Aspegren 0

Lejonen 56
1. Nicki Pedersen 13
2. Piotr Swiderski 6+3
3. David Ruud 11
4. Tomasz Jedrzejak 2+1 
5. Chris Holder 10+2
6. Ricky Kling 6+2
7. Sebastian Ulamek 8+1 
8. Robert Pettersson -

RSS 2.0