Smålandsderby

Ikväll är det äntligen speedwaydags på G&B Arena och till råga på allt är det smålandsderby.
Läget inför matchen har inte förändrats. Dackarna saknar Andreas Jonsson och Elit Vetlanda saknar Jason Crump. Det går rätt jämnt ut. Ersättaren i Dackarna, Lukas Dryml, är i bevisad god form ocg tog i söbndags 13+1 poäng i Polen på 5heat. Charlie Gjedde körde också i Polen och tog 11poäng.
Igår kördes 3matcher i England och 4 dackeförare visade att formen höll i sig.
Hans Andersen gästkörde i England som reserv för Jason Crump och tog 16poäng på 6heat.
Fredrik Lindgren körde fantastiskt bra då han körde fullt 15poäng på 5heat.
Peter Karlsson som i söndags vurpade i Polen(11poäng) körde också i England . Resultatet för en mörbultad PK blev 10+2 på 4heat och därmed är jag inte orolig för honom ikväll. Men självklart kan ju vurpor hålla i sig ett tag.
Den fjärde var Ricky Kling som tog 4+1 på 4körda heat.
Därav tycker jag att Dackarna har stora chanser att vinna derbyt ikväll. Men man får inte glömma att Elit Vetlandas förare körde bra i Polen i söndags. Men jag tror endå att Dackarna har ett övertag ikväll. Det väntas komma mycket folk och som det ser ut nu uppe i skyn kan det bli en fin speedwaykväll.

AJ missar Målilla Grand Prix

Nu är det bekräftat att Andreas Jonsson missar hans hemma-GP i Målilla den elfte augusti. Det är väldigt trist för honom och för hans fans, med tanke på förra årets triumf. Då AJ vann före den andra Dackeföraren Hans Andersen. Och ingen glömmer väll AJ:s kopia på "sälen" som Anja Pärson brukar göra när hon segrar.
AJ har röntgat axeln hemma i Sverige och det visar sig att flera benbitar har lossnat i axelkulan. Det blir ingen operation, utan det måste få läka på egen hand. Han hoppas vara körklar till den 25 augusti då det är GP i Lettland. Interjuv med AJ hittar ni på en länk på den här sidan.
Men i Målilla kommer vi sakna honom. Ersättaren lär väll bli Peter "PK" Karlsson, dackarna. Wild card är sedan tidigare utdelat till Fredrik Lindgren som också har "hemmabana". Så det finns en del namn för oss svenskar att hålla på, trots allt.

Laguppställningarna till tisdagens elitserieomgång kan ni hitta här. 
Dackarna väljer att ersätta AJ med Lukas Dryml och byta bort Emil Kramer på reserven mot Sebastian Aldén. Jag hoppas att Dryml plockar de viktiga poängen, likaså Gjedde som känns lite "down". Ricky ska ta några pinnar på reserven. Sen har vi ju de självklara Hans, Lindgren och PK. Om inte något oväntat sker så vet man vad de presterar. Det ska kunna gå bra det här. Bara allt klaffar.

Dackarna:
1.Hans Andersen
2.Peter Karlsson
3.Fredrik Lindgren
4.Charlie Gjedde
5.Lukas Dryml
6.Sebasitan Aldén
7.Ricky Kling
8.Robin Törnqvist

Elit Vetlanda: 
1.Lee Richardson
2.Karol Zabik
3.Jaroslaw Hampel
4.Tomasz Jedrzejak
5.Rune Holta
6.Thomas H Jonasson
7.Lukasz Jankowski
8.Niklas Larsson


Grand Prix Prag - En sorglig afton

Gårdagens GP-afton vill jag hellst av allt glömma. Men att ens försöka glömma känns idiotsikt när jag på tisdag befinner mig på G&B arena och känner ännu en gång att något saknas i Dackarna. Som så många gånger förr är det Andreas Jonsson som saknas. Igår körde han i igen, men det hade inte skett om inte banan hade varit så katastrofal usel och den beskrev som en motorcrossbana av Rune Holta. Den var rent ut sagt livsfarlig om man hamnade i de gropar som Andreas Jonsson hamnade i och fick på så vis res och kraschen var ett faktum. Andreas slog upp sin ny-gamla axelskada, men den här gången blev det värre "än vanligt". Han kommer att så fort som möjligt att bli opererad och sedan väntar en lite längre viloperiod. Vilket innebär att han med största sannolikhet missar hemma GP:et i Målilla den 11 augusti. jag som många andra hoppades på att AJ skulle undika skador fram tills dess och få se en favorit i repris i Målilla. Men det ser inte ljust ut. Och jag förstår att det känns för jävligt. 
Men man får inte glömma att två av de tre hela heaten han fick köra, körde han alldeles fenomenalt. Starterna var bättre än någonsin och han hade fart på grejerna. Han var i i en bra form, som sumpades pga det usla underlaget.
Våran andra svensk, Antonio Lindbäck har det fortsatt tungt. Handskadan blev för mycket och han liksom Andreas fick avbryta tävlingen. Det var en tung svensk kväll och även "Dacke-kväll" då våran andra stjärna Hans Andersen inte alls bevisade den formen han egentligen är i. Trots att Hans missade en semifinal-plats avancerade han till en tredje-plats i den totala VM-tabellen.
Vann i Prag gjorde Nicki Pedersen som var helt oustanding och tappade inte en enda poäng genom kvällen. han drygade ut den totala ledningen och avståndet till de närmaste konkurrenterna Leigh Adams, Hans Andersen och Greg Hancock blir bara större, då de inte hade ett lyckat GP i Prag.
Mitt tips inför årets GP i Prag stämde till hälften. Nicki och Jaroslaw Hampel tog sig till final, men Greg och Hans missade. Istället tog sig Rune Holta och Scott Nicholls sig till final och slutade trea resp. fyra. Länge såg det ut som att min överraskning; Andreas Jonson skulle gå hem. Men det gick inte.
Gårdagens resultat.

Nu ser vi fram emot tisdagens derby på G&B Arena mellan Dackarna - Elit Vetlanda. Alla minns hur det slutade tidigare iår i Vetlanda. Då vann Dackarna,  men med ett fullt friskt lag. Jag tror och hoppas att vi kan vinna utan AJ, men dte lär bli tuffare än i Vetlanda. Mer spekulationer kommer längre fram, då det känns lite mer "klarare".

Ha det bra tills dess. Till AJ jag säger precis som jag sa till honom i tisdags efter matchen mot Hammarby: Lycka till.

Tjeckien Grand Prix

Ikväll är det dags för Grand prix i Prag, Tjeckien. Programmet  till deltävlingen kan du hitta här. 
Veckan som gått har haft två samtalsämnen: Hans Andersen v.s Nicki Pedersen och Jason Crumps knäskada.
Incideneten mellan Hans och Nicki skedde i tisdags vid Gubbängen då Hammarby mötte Dackarna. I heat 14 jagade Hans, Nicki och på sista varvet  lyckades Hans ta sig förbi Nicki. Men som alla vet ger sig inte Nicki och i början på målrakan blev det trångt för de båda förarna som tampades om heatsegern. Det slutar med att Nicki får res och kör in i planket. Domaren påstod att Hans hade touchat Nicki och tryckt ut Nicki i planket. Därav "fryste" domaren heatet, utnämnde Nicki Pedersen till segrare och uteslöt Hans Andersen. Vilket som många såg var ett helt fel domslut. Hans hade inte rört Nicki och blir endå utesluten. Vissa påstår att Hans förtjänade straffet efter att han i heat 12, hade kört lite tufft mot Nicki. Men enligt mig är heat 14 ett nytt heat och då kan man inte dömas för något man gjort i heat 12, som i det här fallet. Tråkigt att det blev såhär, när Dackarna var påväg mot en ny seger.
Hur som hellst så tror jag att Hans Andersen är riktigt på G ikväll och vill verkligen vinna, eftersom han iår ännu inte stått överst på prispallen. 
Ett stort frågetecken ikväll är Jason Crump som har skadat sitt knä - trots det kör han ikväll. Men på måndag ska han operera knäet och blir efter det tvungen att ta en paus från speedway-åkandet. Han bör och hoppas vara körklar till nästa Grand prix i Målilla den 11 Augusti.
Hur det ska sluta ikväll är en bra fråga. Nicki Pedersen och Greg Hancock är på förhand alltid heta namn. Förra året gick det inte särskilt bra för dem i Prag då de endast tog 6 resp.4 poäng. Men iår är Nicki bättre än någonsin, så att det ska bli en sådan "flopp" igen är inte särskilt troligt.
Till final ikväll tippar jag:
Hans Andersen (kör sanslöst fort nu)
Greg Hancock (fingertopp-känsla)
Nicki Pedersen (självskriven)
Jaroslaw Hampel (tror/hoppas att han kan gnistra till ikväll) 

Överraskning: Andreas Jonsson, han slår till när man minst anar det.

Men förra året slutade Tjeckiens Grand Prix såhär:
1. Hans Andersen
2. Matej Zagar
3. Antonio Lindbäck
4. Jaroslaw Hampel

Hur kommer det att sluta iår?


Presentation .

Hej och välkomna till den här så kallade speedway-bloggen. Anlednningen till bloggen är  min brinnande själ för speedway. Därför skapade jag denna blogg för att blogga om just speedway alias Smålands national-sport.
Jag började åka och kolla på speedway i Målilla år 2000/2001 och från och med den dagen har laget i mitt hjärta hetat Team Svelux, Luxo Stars och numera det trogna namnet Dackarna. Alla har säkert en och en annan favoritförare och det har självklar jag med. Den trogna "Dacken" Hans Andersen har sedan 2000/2001 har  Hans varit min favorit-förare och att det numera går galant för honom är oerhört kul.
Denna blogg kommer först och främst handla om laget Dackarna om framfarten mot det väl önskade Guldet i Elitserien. Men jag kommer även försöka uppdatera nya händelser i t.ex. körningar i andra länder, främst baserat på de som ingår i Dackarna trupp. En del energi kommer naturligtvis läggas ned på Grand prix. Hur bloggen kommer formas lär ni till slut märka.
Det kanske är lite sent påkommet att starta den här bloggen men vi har det bästa kvar på Speedway-året. Glöm inte det.
Jag skulle vara tacksam om ni  kommenterar inläggen.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0